От х:

Днес в x:

Обучават лични асистенти в Димитровград

Емилия Георгиева - работник в Домашния социален патронаж

78 души от димитровградско са изявили желание да станат лични асистенти на хора с увреждания по проекта на общината "Подкрепа за достоен живот", коментира Емилия Георгиева от Домашния социален патронаж в Димитровград. До 24 януари се набираха молби за лични аситенти и потребители на услугата. Разработката е насочена към инвалиди с 90 и над 90 % нетрудоспособност, които не могат да се обслужват сами.

74 такива лица са подали молби до патронажа да им се осигурят лица, които да ги обгрижват, допълни Емилия Георгиева. От кандидатите за лични асистенти и тези за потребители ще бъдат избрани 33 -ма, които ще се включат във втория етап на проекта, стартиращ на 10 март тази година.

Списък с имената на личните асистенти вече е изложен на първия етаж в кметството. Между 15 и 23 февруари одобрените ще преминат обучение, каза Емилия Георгиева. До седмица ще станат ясни и имената на потребителите, включени във втория етап на проекта.

Заетост от 4 000 часа на месец осигурява проекта "Подкрепа за достоен живот", припомни Емилия Георгиева. По 2 лв. на час е заплащането на личните асистенти.

В първият етап на проекта на Агенцията за социално подпомагане бяха назначени 7 лични асистенти, които се грижеха да 7 лица в неравностойно положение. Третият етап на "Подкрепа за достоен живот" продължава през ноември.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини