От х:

Днес в x:

Без глоба при ненадписана годишна винетка

Винетки се продават ударно, 5 дни преди крайния срок

Изискването всяка годишна винетка да бъде със саморъчно написан номер на автомобила отпада, успокояват шофьорите от бензиностанции, където през последните дни ударно се продават стикери. Логиката е че изписаният с химикал номер върху лепкавата повърхност на стикера така или иначе ще е нечетлив след няколко месеца.

Новите промени в закона за пътищата обаче изискват изрично, всяка винетка да бъде със саморъчно написан номер на автомобила, за който се купува. За това предупредиха от областното пътно. Оттам обаче признаха че се влиза в правен казус. Промени в закона ще влязат в сила вероятно след около месец. Срокът за купуване на нова винетка обаче е 31-ви януари. Ако шофьорите са си купили годишни стикери, спокойно могат да ги лепят без номер, просто защото няма закон който да ги задължава да сторят това.

„Подобно оправдание върви само за годишните. Всички седмични или месечни ще бъдат глобявани, ако нямат вписан номер“ уточниха от областното пътно. Глобата е между 100 и 400 лв. Най-вероятно обаче шофьорите на годишните винетки ще отървават санкцията.

Изискването за вписване на регистрационния номер се въвежда тази година с цел една винетка да не се използва за няколко коли.

Врътката измислена от предприемчиви българи е стикерът да се прикрепя към фолио, което лесно се отлепя и залепя по предното стъкло на колите, без целостта на винетката да пострада. Логиката е, собствениците на няколко автомобили да не купуват винетки за всеки, при условие че така или иначе едновременно могат да карат само една кола.

До крайният срок 31-ви януари винетки се купуват ударно, установи Haskovo.net Само на бензиностанцията на изхода за Димитровград до момента са продадени над 2000 стикера. За справка-в пункта на областното пътно пласираните винетки досега са 3850.

Глобата за липса на винетки е 300 лв за лек автомобил и 500 лв за товарен.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини