От х:

Днес в x:

Експертите: Усетите ли грип, веднага на лекар

Очаква се до края на седмицата грипната епидемия да обхване още области от страната, заяви д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор над заразните болести" в здравното министерство.
Вчера бе обявена грипна епидемия в Софийска област, а от днес сутринта и в общините Благоевград и Петрич. Миналата седмица заболелите в община Благоевград са били 75 на 10 000 души, тази седмица броят им е скочил рязко на 340 на 10 000 души.

"В над 90 на сто от случаите доминиращият щам е на свинския грип - А H1N1, а  болестта протича леко до средно тежко. Все пак да не подценяваме заболяването", посъветва д-р Кунчев в интервю за БНР.
По думите му е късно за имунизации, ефективни са антивирусните препарати, които трябва да се вземат още през първите 48 часа на заболяването.

Висока е заболеваемостта от грип и в София, не само в областта, но още не е достигнала епидемиологични стойности, съобщи междувременно националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, цитирана от "Фокус". По думите й е обичайно обявяването на грипна епидемия по това време на годината.

Професор Кожухарова обясни, че епидемиолозите предупреждавали няколко месеца предварително хората да се ваксинират. На въпрос дали е късно вече за ваксина, тя отговори, че по принцип никога не е късно, но вече трябва да се прави с уговорка: ако човек реши да се ваксинира утре, той може вече да е заразен с вируса и така ваксината няма да му помогне.

„Ваксината има нужда поне от 10-15 дни, за да се изработи имунитет, а две седмици са много за една грипна епидемия. На хора с хронични заболявания, подложени на риск, ние никога не отказваме имунизация, но вече действително е малко късно”, призна проф. Кожухарова.

Препоръката на националния консултант е хората веднага да ходят на лекар, когато усетят симптоми на грип. По думите й, усложнения има, когато късно е потърсена медицинска помощ.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини