От х:

Днес в x:

Доган готов да се оттегли от политиката, заради досието си

"Ахмед Доган е готов да се оттегли от политиката, ако държавата поеме курс към пълна лустрация на агентите на бившата Държавна сигурност", съобщил пред в. "Сега" (segabg.com) смятаният за дясна ръка на лидера на ДПС и изявяващ се често като негов говорител депутат Камен Костадинов.
ДПС подкрепи категорично евентуална лустрация с уточнението, че трябва да се стигне докрай.
"Ако се каже А, да се каже и Я! Ще настояваме, ако има лустрация, то тя да бъде до дъно, до партийния секретар и до кадровия офицер, а не избирателна с изваждане на някой, който е неудобен, пред скоби", обяви Камен Костадинов пред ТВ7 (tv7.bg).
Той изрично декларира, че не изразява личното си мнение, а позицията на партията.
Според Костадинов лустрацията трябва да засегне всички щатни партийни секретари, всички участници във възродителния процес, всички офицери.
"Не може вербуваните лица, които в много случаи са жертви, да бъдат заклеймявани, а тези, които са ги вербували и са ги притискали да доносничат, да минават в графата професионалисти", казва той.

От името на ДПС Костадинов отправи апел към президента да подпише указа за отзоваването на сегашните посланици, които са били агенти на Държавна сигурност в миналото. Костадинов уточнява, че не бива нещата да се фокусират само върху Ахмед Доган, "тъй като в политиката има много хора, свързани с бившите служби".
Според него лустрацията трябва да засяга повече административните длъжности, отколкото изборните. Ако се прочисти целият политически елит,
ДПС би трябвало да оттегли 7 от общо 37-те си народни представители.
"Сега" напомня, че Ахмед Доган е бил сътрудник на Управление III на ДС и Първо главно управление на ДС с псевдоними "Ангелов", "Сергей" и "Сава".
Вестникът допълва, че ДПС декларира позицията си няколко дни след като правителството обяви, че предприема мерки за изчистването на българските задгранични мисии от посланиците, свързани с бившата ДС.

Вести.бг

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини