От х:

Днес в x:

Свиленград с машина за пресоване на боклука, пести от транспорт

Свиленград е единствената община в региона, която вече разполага с уникална специализирана техника за пресоване и извозване на битови отпадъци, съобщихаот общинската администрация. След проведена обществена поръчка машината бе доставена днес и бе приета от директора на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване”, което ще обслужва новата техника. Машината е с обем 43 м3, оперативен капацитет 30 тона отпадъци и с възможност за пресоването им в съотношение 6:1. Стойността й е 339 995 лева с ДДС. Закупена е на лизинг с 5-годишен срок на изплащане. Първата вноска от 120 000 лева е осигурена от таксата битови отпадъци за 2010 година.

Общината пристъпи към придобиване на специализираната машина в изпълнение на държавните разпоредби за извозване на отпадъците до определените регионални депа, като в същото време се съобрази и с интереса на гражданите за по-ниски данъци и такси. С обикновената техника транспортните разходи неминуемо щяха да доведат до увеличаване на разходите на общината, която следва да транспортира своите отпадъци до регионалното депо в Харманли и да заплаща такси за обработването им. Със закупуване на новата техника тези разходи ще се намалят значително и това няма да доведе до драстична промяна на размера на такса битови отпадъци за гражданите. Друга стъпка в тая посока е въвеждането на разделно събиране в Свиленград от 1 май 2010г., което също намаля обема на битовия отпадък.

Още в края на 2009 г. Общинският съвет взе решение за включване в Регионално сдружение за управление на отпадъците, въпреки че повечето общини не бяха направили това. С промяна на Закона за управление на отпадъците бе регламентиран задължителен срок до 07.09.2010г. за създаване на сдружения за управление на отпадъците за всяко регионално депо. За нашия район към момента все още такова не е учредено от страна на община Харманли, която по закон е задължена да свика общо събрание на всички кметове на общини, които ще депонират там. Днес стана ясно, че с няколко месеца закъснение вече се свиква учредително събрание в Харманли на 7 декември.

Учредяването на Регионално сдружение за управление на отпадъците ще даде гаранция за равноправност и прозрачност в тази дейност и защита на интересите на членуваващите седем общини. Сдружението трябва да определи такса за депониране, избор на оператор на депото, дължими такси от общини извън регионалното сдружение и да реши други важни въпроси, които са в интерес на гражданите на всички общини.

Haskovo.net

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини