От х:

Днес в x:

Музеите искат огнеупорни каси за книжнина

Професор Вера Бонева от София

Книжните паметници от българското Възраждане трябва да се съхраняват по прецизно. Аз предлагам в огнеупорни каси. Такова бе приблизително предложението на професор Вера Бонева от Софийският университет. Мотивът и бе лошото физическо състояние на възрожденската книжнина, някои екземпляри от които влизат във второто си столетие. Разбира се, музеите нямат пари за подобни инвестиции.

Тези и други предложения бяха направени в зала „Хасково“ на националната конфереция „Добри практики в музеологията“. Домакин на двудневния форум е областния град.

Една от целите на срещата на музеолози от цялата страна, бе да се обсъдят проблемите, които създава настоящия закон за културата. Респективно, това ще е поредния закон на който ще се прави ремонт. Цели трима представители на министерството на културата дебнеха за умни предложения-Екатерина Джумалова, началник отдел "Музейна Дейност", архитект Уляна Малеева -директор дирекция "Културно наследство" и Аксиния Бутева-главен експерт в министерството на културата.

Присъстваха 78 научни сътрудници, доценти и професори от цялата страна.

Г.Христов

Форумът привлече сериозен интерес у музейните работници от страната
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини