От х:

Днес в x:

Учените ни проспали милиард от еврофондовете

Българските учени са проспали възможността да кандидатстват за над 1 млрд. лева по европейската схема "Стартиращи независими научни изследвания". 

Изводът е направен от анализ на просветното министерство за възможностите за финансиране на родната наука по международни проекти, пише Монитор.

"Схемата за стартиращи научни изследвания действа от 2007 г. Досега са приключили 3 конкурса, като в последния от 2010 г. са осигурени 580 млн. евро за 427 най-добри учени", обясни Игнатов. Оказало се, че сред имената на участниците в конкурса няма нито един българин, въпреки че всеки от академичните среди в БАН и родните университети има право да се бори за индивидуално финансиране от 2 млн. евро.

Българските учени все още могат да кандидатстват по програмата, защото четвъртият поред конкурс приключва на 24 ноември, възможности ще се отворят и през февруари и март догодина.

Сергей Игнатов настоява задължително в магистърските и докторантските програми в университетите да залегне обучението по управление на европроекти. "Бъдещите мениджъри трябва да знаят, че бюджетите им ще зависят все повече от възможностите, които ни дава Европа", заключи министърът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини