От х:

Днес в x:

Пускат деца на градина без направени имунизации

Джипитата нямат ваксини за задължителните имунизации

Много деца ще постъпят в детски градини и ясли без част от задължителните имунизации, алармираха детски лекари. Причината е, че ваксините просто липсват.

Заради прекратени доставки до джипитата, хасковските родители не могат да поставят новите Пентаксим и Симфлорикс, които от тази година са задължителни, и ваксината срещу Хепатит Б. Липсата им спира децата на възраст между година и две, за записване на ясли. По наредба, в детските заведения не се допускат неваксинирани деца.

Куриозното е, че лекарите нямат и поставяната от десетилетия ваксина Тетраксим. Тя е за 6- годишните и пази децата от тетанус дифтерия коклюш, полиомиелит. При липса на само една ваксина, лекарите правят компромис и издават бележка за направени имунизации, без реално иглите да са поставени. Родителите са предупредени да доведат децата си в момента когато държавата възстанови доставките. В случаите когато липсва повече от една ваксина, детето се спира от социалното заведение.

Освен в лекарските кабинети, ваксините липсват и в аптеките. В момента в който попаднат в безплатния имунизационен календрар търговците изтеглят наличните количествата от продажба, заради нерентабилност.

За заветната детска градина, родителите трябва да преминат и през извънредно изследване за паразити. То е наложително заради принудителната двумесечна ваканция, в която бяха хасковските детски заведения през лятото. Повече по проблема вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини