От х:

Днес в x:

Audi А1 атрактивен компактен автомобил

По време на автомобилното изложение в Женева Audi разкриха доста атрактивен компактен автомобил – А1. Той впечатлява с това, че дори и при по-ограничени размери отново личи типичният за Audi стил. И докато още в началото бе ясно, че А1 ще се предлага в Европа, то остана висящ въпросът дали и в Северна Америка ще могат да оценят работата на компанията от Инголщад. Да, ама не.

Любопитно е, че подобен модел с доста голям потенциал така и няма да бъде оценен извън Европа. Всъщност в САЩ може и да го видят . . . , но през 2015 година или по-късно. Вероятно това се дължи на тенденцията в Северна Америка да не се тачат много компактните коли.

Що се отнася до А1, то това е елегантна, но и агресивна кола. Дължината й е 3.95 метра, широчината – 1.74 метра, височината – 1.42 метра, а междуосието – 2.47 метра. В стила на екстериора се отличава дизайнът на предната решетка, на покрива и рязко спускащите се С-колони. Моделът е снабден с дневни LED светлинии, задни LED светлини, както и избор между 15-, 16-, 17- и 18-цолови джанти.

За вътрешното пространство са използвани висококачествени материали. Дизайнът на арматурното табло наподобява крилата на самолет, като централната конзола също изглежда доста впечатляващо. Капацитетът на багажното отделение на автомобила  е 267 литра, като при сгъване на задните седалки той става 920 литра. В интериора се отличава вътрешното LED осветление, цветната тапицерия, както и екранът, даващ информация за количеството на изразходваното гориво и препоръки за постигане на повече икономичност при шофиране. Сред опциите са още навигационната система MMI Plus, 465-ватовата аудио система Воse, както и прозрачният панорамен покрив.

От немската компания предлагат избор между два TFSI и два TDI двигатели (всички те са четирицилиндрови). Най-малкият от тях - 1.2-литровият TFSI- е с мощност от 86 к.с. и 160 Нм максимален въртящ момент, което позволява на A1 да ускорява до 100 км/ч за 12.1 секунди (във версията си с петстепенна трансмисия) и да развива максимална скорост от 179 км/ч. Разходът на гориво при използването на този агрегат е 5.1 л/100 км, а количеството на отделените емисии на СО2 – 119 г/км.

При избор на 1.4-литровия TFSI клиентите получават автомобил с мощност от 122 к.с и 200 Нм максимален въртящ момент. Ако агрегатът се свърже със седемстепенна трансмисия с двоен съединител, колата постига ускорение от 0 до 100 км за 9.1 секунди  (и за 9.2 секунди при свързването на агрегата с шестстепенна ръчна трансмисия) и развива максимална скорост от 200 км/ч. Разходът на гориво на 1.4-литровия TFSI е 5.1 л/100 км (при избор на  S-tronic) и 5.4 л/100 км (при избор на ръчна трансмисия).

От компанията предлагат и избор между два дизелови 1.6-литрови двигателя. Базовият произвежда мощност от 90 к.с. и въртящ момент от 230 Нм. Това позволява на А1 да ускорява до 100 км/ч за 12.2 секунди, преди да достигне максимума си от 179 км/ч. Що се отнася до ефективността, двигателят консумира 3.8 л/100 км, а емисиите на СО2 са 99 г/км.  

Другият 1.6-литров TDI притежава мощност от 105 к.с. и 250 Нм максимален въртящ момент. В резултат на това той ускорява до 100 км/ч за 10.8 секунди, като максималната скорост е 187 км/ч. И въпреки оптимизираната динамика разходът на гориво се увеличава едва на 3.9 л/100 км.

Независимо от избора на двигател всеки един модел се предлага със система за регенериране на енергията при спиране на автомобила, както и с автоматична система start-stop.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини