От х:

Днес в x:

Дават властта на директорите на забавачници

Директорите на детските градини в Хасково ще имат правомощия да назначават персонал и определят самостоятелно индивидуалното трудово възнаграждение на подчинените си. Това е следствие от въвеждането на делегираните бюджети в забавачниците от 1-ви октомври тази година. По подобие на училищата и детските градини стават второстепенни разпоредители с бюджетни средства. Първостепенен е общината.

Финансирането на забавачниците става от два източника. Държавна субсидия ще покрива заплати осигуровки, условия за безопасен труд, квалификация на персонал и издръжката на децата от подготвителните групи. Гориво, храна, ток вода и ремонти се финансират от бюджета на общината.

Общината определя единен разходен стандарт за местна издръжка на едно дете от общинския бюджет в размер на 225лв за месеците октомври ноември и декемвмри, т.е по 75 лв на месец. Тази сума не трябва да стряска родителите, таксите за тях си остават 50 лв и няма да бъдат променяни, уточниха от общината.

Новата система поставя градините в зависимост от броя на децата в тях, тъй като бюджетите са следствие от сбора от единните стандарти на издръжка на всяко от тях. С този мотив детска градина „Снежанка“ в кв Болярово се закрива тъй като самостоятелната и издръжка е невъзможна със само 27 налични деца. Те ще станат допълнителна група към ОДЗ 17-„Иглика“ в Хасково. За децата и персонала обаче нищо не се променя-те ще си останат в Болярово. Детските учителки запазват двата си щата, лелките-щат и половина. Просто парите ще идват от бюджета на „Иглика“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини