От х:

Днес в x:

10 °C

Акушерка: Все повече жени избират активното естествено раждане

Благовеста Костова е акушер с 34-годишен стаж. Работи в частна клиника "Хигия" в Пазарджик. Завършила е бившия Полувисш медицински институт "Вела Пискова" в София. Тя е привърженик на активното естествено раждане. Участник е в международни акушерски конференции.

Благовеста Костова, акушер

- Предлагат на всяка родилка да подпише информирано съгласие, което дава право на гинеколозите да извършват медицински интервенции по своя преценка. Виждате ли нередности в прилагането на информираното съгласие?

- Не виждам нередности в информираното съгласие, по-скоро подкрепям разумен диалог между раждащата и екипа,защото в периода на раждане у жените се променят и желанията им, а екипът е длъжен да се съобразява с това в границите на разумното. Всяка родилка, познаваща хартата за правата на пациента, може да се защити основателно и да има съответните претенции. Тази харта е предоставена на болниците в България и стои на видно място, за да се информира всеки пациент.

- Каква е причината за развихрилия се спор между акушер-гинеколозите и акушерките? Може би това, че акушерите искат да им бъдат дадени повече права?

- Не мисля, че има развихрил се спор. По-скоро акушерките, особено по-младите, се стремят към независимост, така както е в целия Европейски съюз, а и акушерското образование в България е на доста високо ниво. Аз съм оптимист и съм убедена,че това ще се случи в следващите няколко години, ако не от българските законодатели, то евростандартите по акушерство ще го наложат на ниво Европейски съюз.

За акушерките е много трудно. Сега изходът за повечето от нас са терминал 1 и 2 на летището. Но след 10 години всичко ще си дойде на мястото. Ние не искаме да се конфронтираме с акушер-гинеколозите, искаме независим статут, както е в Европа. В Германия например акушерките могат да създадат и да работят в родилна къща. Там жената има избор къде да роди-в родилна къща или в болница.

Създаването на родилни къщи в България, в които да работят само акушерки, на този етап е невъзможно.

- Може ли раждането да мине без намесата на акушер-гинеколог? Застрашава ли това здравето и живота на майката и бебето?

- Раждането може да протече без лекар, когато е нормално и физиологично, спомнете си селските родилни домове, тези в малките градове, където работеха само акушерки. Самата аз и мои колеги сме обучавани от акушерки с дълъг стаж и стотици раждания зад гърба си. Когато се работи професионално и адекватно, с готовност да се реагира при всяка ситуация, няма никаква опасност нито за жената, нито за бебето.

- Вярно ли е, че акушерката може да разбере колко точно е разкритието на родилката, без да я преглежда? А когато гинеколозите проверяват това, има опасност да внесат инфекции?

- Мексиканските акушерки преподават такава практика за разпознаване на разкритието, в България не се практикува, но може да се научи. На конференцията в София ни беше показана от американските акушерки. Наистина честите и неоснователни прегледи могат да внесат инфекция, затова при нормалните раждания не са желателни.

- Трябва ли родилката да изготви план за раждането преди то да започне?И как да го съгласува с гинеколога?

- По собствено желание родилката може да изготви план за раждане и задължително да го съгласува с екипа, не само с гинеколога,защото в екипа има микропедиатър,акушерка и микропедиатрична сестра или акушерка.

- Говори се за предимствата на секциото. Кажете ни какви рискове носи тази операция за родилката и бебето?

- Няма да коментирам предимствата и усложненията на раждането съа секцио,статията на професор Козовски по този въпрос е в интернет пространството и всеки може да я прочете. Склонна съм да уважавам избора на всяка жена за начина на раждане.

- Защо раждането не трябва да се предизвиква, успокоява и обезболява, освен по медицински показатели?

- Когато раждането е в правилна посока, няма смисъл от допълнителна интервенция, защото природата е достатъчно мъдра. Друг е въпросът доколко съвременната българка е готова да роди по нормален механизъм. Радващо е, че напоследък все повече жени пожелават активното естествено раждане и това се дължи на Училищата за бремени, където точно акушерката ги обучава.

- Акушер-гинеколозите не позволяват на родилката да се движи, да се храни и да пие течности. Редно ли е това? Раждането става в легнало положение. Вярно ли е, че най-удобната поза за раждане е изправената, защото гравитацията помага?

- В различните болници практиката е различна, в нашето родилно отделение е позволено пиенето на вода и храненето. Родилката може да се движи през цялото време и да заема, каквато поза пожелае. Раждането е в легнало положение, но на сгъваемо родилно легло, което сменя позата.

- Вярно ли е, че определен масаж облекчава родилните болки и обезмисля обезболяващата инжекция?

- Вярно е, че масажите могат да помогнат много на раждащата и в западните страни татковците биват обучавани на това. Когато са заедно със своите раждащи жени, го правят много успешно.Тези масажи се преподават и в България в училищата за брменни. Смятам,че акушерките също трябва да се обучат да ги практикуват.

- Пъпната връв се срязва веднага след раждането. Според някои-твърде рано. Вие как смятате?

- Практиката на нашите болници е пъпната връв да се отреже веднага след раждането, но акушерките,от които съм се учила я отрязваха по-високо и изцеждаха кръвта към бебето, което е много логично. Нали това са стволовите клетки.

- Защо се използва хормона окситоцин? Има ли достатъчно доказателства,че помага?

- Окситоцинът е спасил много жени, предотвратявайки кръвоизливи, но плацентата може да падне и без да бъде инжектиран. И ако майката не го желае, може да не бъде направен.

- Често ли според вас българските гинеколози нарушават Европейската харта за правата на пациента?

- Пациентът не трябва да е овца. Трябва сам да си търси правата, да е информиран. Пациентката сама трябва да прецени дали са и нарушени правата или не. Тя трябва да познава добре Европейската харта за правата на пациента. Според мен пациентите са тези, които позволяват да им се нарушат правата.

- Кога според вас български акушер-гинеколог ще бъде осъден за небрежности и некомпетентност?

- Не желая да отговарям на този въпрос.

- Най-фрапиращият случай на своеволие на акушер-гинеколог, на койтото сте била свидетел?

- На този също.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Намесвате се решително във въпрос, касаещ всички на работното място. Имате достатъчно енергия и опит да се справите с този въпрос, но това ще отнеме ценно за вас време. Въпреки това сте склонни на жертви, щом смятате че нещо си струва. Помагате на приятел да се справи с личен проблем. Оставете си време лично за себе си вечерта и си починете добре.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В обкръжението си имате хора, които не са безразлични към успехите ви. Но това не значи, че ги споделят, напротив. Пазете се от лицемерието им и не ги допускайте близо до себе си. Погрижете се да приведете в ред документацията си, възможни са проверки. Желание, свързано с определен човек ще ви срещне по-скоро с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Новите изисквания на работното място ще ви накарат да попълните знанията си с допълнителна информация. Целите ви са осъществими, но с повече работа. Засилените контакти и възстановено сътрудничеството с човек, от професионалната сфера, в която се трудите ще ви помогнат по-скоро да постигнете желаните резултати.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде успешен, колкото и да ви се вижда странно това. Потиснете тревогите си, защото нямате причини да унивате. Самочувствието ви е достатъчно на ниво за да градите добро бъдеще. Ще имате развитието на въпрос, касаещ не само вас, но и онези, с които работите. Ще получите подкрепа и нещата ви ще се придвижват ускорено напред.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В задачи и приятни вълнения ще премине деня на по-вечето от вас. Успехът изисква да покажете добра организация и старание в работата, но нищо да тук няма да ви затрудни. Бизнес-новина или друга интересуваща ви вест ще повиши настроението ви и ще ви подтикне към активност, за да не пропуснете момента.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Всеотдайни сте към работата си и това ще ви донесе резултати. Спокойният и ведър тон ви помага да постигнете разбирателство с околните. Откриват ви се възможности за допълнителни доходи през следващите дни. В личен план сте прекалено съсредоточени върху развитието на една връзка и не забелязвате интереса към себе си от някой друг около вас.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Разнообразен и приятен ден, без нежелани изненади. Деловият ви нюх ще ви подскаже най-удачното решение. Печалбите ще надхвърлят очакванията на мнозина от вас. Не се нагърбвайте с непосилни задачи, концентрирайте се върху непосредствените си ангажименти.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заели сте изчаквателна позиция в делови план, а това едва ли е най-доброто, което можете да направите. Моментът е подходящ за активни действия, но ще трябва да бъдете внимателни Възможни са грешки ако сте прекалено самоуверени. Вие сте тези които давате тон в личните си взаимоотношения, а това може да не се хареса на определени хора. Съобразявайте се повече.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако заниманията ви днес будят у вас напрежение и понижават настроението ви, не се колебайте да ги отложите. Добре е да сте спокойни и приветливи. Поставяте основите на бъдещи проекти, изискващи внимание и проникновеност. Семейна среща ще ви събере с роднини и близки приятели.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
След упорита работа успявате да постигнете печалби, които отдавна са ваша цел. Независимо от характера на работата ви днес, имате отлични шансове за реализация, които не бива да пренебрегвате. Добре ще е ако работите съвместно с колегите си, тъй като това ще задвижи делата ви и ще ви улеснява в редица моменти. Не пренебрегвайте сърдечния партньор.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако срещнете неразбиране по професионален въпрос, не губете присъствие на духа. Аргументирано защитете тезата си, а може и да вникнете в тази на опонента си. Винаги може да научите нещо полезно и практично. Ситуацията ще ви подскаже как да действате, доверявайки се на разума, опита и възпитанието си.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имайте повече търпение в работата си и в общуванията си с хора, които ви създават проблеми. Но за да са успешни начинанията ви, не въвеждайте други в подробностите. Когато те станат факти, тогава говорете за тях. Представителките на нежния пол ще са впечатлени от интересен човек и ще потърсят по-пряк контакт с него.
25 ное 2020
Последни новини