От х:

Днес в x:

Болницата се размина с нов запор на сметки

Хасковската многопрофилна болница се размина с ново запориране на сметки от страна на доставчици на лекарства, съобщи директорът Тодор Пандов. Днес той бе в София за да пита за новите месечни бюджети за повереното му здравно заведение. Шефката на Националната здравна каса Нели Нешева вдигнала само рамене-и тя не знае. Яснота ще има към края на седмицата.

Болницата продължава да я кара без пари. Заради това, доставчикът „Хигия” е спрял зареждането с лекарства. Според Пандов, болницата компенсирала от другаде и наличности от медикаменти имало. По сериозния проблем бил, че доставчикът обмислял запор на сметките на лечебното заведение. Нещо подобно се случи в началото на годината, когато фирма за стерилизация запорира сметките заради неплатени 80 хиляди лева. Задълженията на МБАЛ към „Хигия” са близо 1 млн. Доставчикът е изпратил покана за преговори. „Можем да плащаме по около 30 хиляди на месец, ще се споразумеем. Това което искат няма как да го платим” коментира Пандов. Парите за местната МБАЛ продължават да идват с двумесечни закъснения и орязани с 20%. Сумите могат да паднат още с новите делегирани бюджети, които по предварителна информация ще са на базата на миналогодишните за същия период от време. Тоест около 600 хиляди на месец, при минимално необходими-800 хиляди.

Единствения резултат засега от воайяжът до София бил, че леглата в местанта болница са увеличени с 18. Вместо отпуснатите 305, сега в областната болница ще могат да се настаняват 323 пациенти.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини