От х:

Днес в x:

Пшеницата с рекорден добив: 400 кила от декар

Тазгодишната реколта е богата

Пшеницата в региона е на път да бие десетилетни рекорди. Добивите от стартиралата миналата седмица жътва са над 400 кила от декар което е с близо 100 кг над обичайните добиви за региона. В хасковско досега фермерите зажънваха от 280 до 330 кг на декар. 1200 декара от налични 7600 са вече ожънати от гарвановските арендатори от „Клас 95“. След прибирането на цялата реколта добивите могат да паднат малко, но пак ще бъдат безпрецедентно високи“ коментира един от арендаторите Димитър Желязков.

Според зърнопроизводителите се очаква и чудесно качество на хлебната пшеница. Въпреки че жътвата се забави заради дъждовете, показателите на влага в зърното са в нормите. Това предполага и добра изкупна цена, надяват се фермерите. Заради бедственото положение в Добруджа, пшеницата от южна България ще спасява положението в страната. Понеже класовете на север са покълнали, житото от там става само за фураж. Тукашното ще покрива нуждите за хляб. Очаква се цената на хлебното зърно да стигне 30 ст за килограм или 300 лв за тон.

Добивите от рапицата също бележат добри показатели-250 килограма от декар. Макар че се очакваше повече, фермерите са доволни и от това, защото изкупната цена за рапицата е повече от добра-62 ст на килограм.

Г.Христов

Влажността е в нормите въпреки многото валежи
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини