От х:

Днес в x:

0 °C

Буболинката: Да правиш торти е изкуство

Люба Златкова със своите синове

Бутиковите торти на Люба Златкова са истински хит в интернет. Нейните сладки произведения на изкуството получават заслужени коплименти във форумите.

Тя е на 35 години. Завършила е Първа английска гимназия в София. Учила е туризъм и търговия в Българо-датския колеж към Свищовската академия. Майка е на три момчета. Живее в столицата.

Люба Златкова, сладкар-декоратор

- Откога правите торти? От кого сте се учила?

- Запалих се преди малко повече от две години. Български сладкари-декоратори бяха спечелили второ място в международен конкурс и аз се заинтригувах. Започнах да търся повече информация в нета и открих колко много неща има публикувани за декорацията на торти въобще. Страшно се амбицирах и аз реших да се пробвам. За мен това беше нещо съвсем ново. Дотогава най-голямото ми постижение в сладкарството беше един обикновен кекс по стара мамина рецепта, с който безумно се гордеех. Имам три прекрасни момчета, които го излапваха за минути.

Започнах да чета всичко по темата в интернет – гледах филмчета кое как се прави, свалях рецепти, разглеждах снимки и каталози, влизах в специализирани форуми. После от теорията минах към практиката. Първоначално реших да потренирам с изработка на фигурки и цветя от пластелин. Изкупих всичкия пластелин от книжарниците в квартала. След няколко седмици прецених, че вече съм достатъчно добра да се пробвам с истинска торта. Поводът беше 33-ят ми рожден ден. Никой от гостите не можеше да повярва, че тортата е мое дело. Това ми бе напълно достатъчно, за да си повярвам и да продължа още по-ентусиазирано с опитите. За жалост, покрай грижите за дома и децата, не ми оставаше много време за новото хоби и за една година успях да направя само 4-5 торти. Но явно те доста са се харесали на познатите ми, защото отвсякъде започнаха да ме навиват да се заема по-сериозно с това начинание. Първата си поръчка приех на 1 април миналата година, после всичко се разви светкавично. Сега се налага да отказвам на доста хора, просто защото физически не смогвам да изпълнявам всички поръчки.

- Колко време ви отнема декорацията? Коя е тортата, която сте правила най-дълго време?

- Правенето и най-вече декорирането на торти отнема страшно много време. А аз обичам да изпипвам всичко до най-малкия детайл, защото именно в малките неща се крие истински красивото и ценното. За мен правенето на торти е изкуство, защото във всяка торта влагам много емоции и вълнение. Оставям част от себе си - нямам предвид някой пръст. На всяка отделям нужното внимание и търпение. Затова и си ги обичам всичките, макар някои да са по-несполучливи или да се разминават с първоначалната ми идея. Често се случва в процеса на работа да възникнат непредвидени обстоятелства, които налагат промяна в декорацията. Тогава на помощ идва умението да превърнеш дефекта в ефект.

- Какво правите, когато не се получи?

- Имах поръчка за торта на три етажа в японски стил. Покритието обаче се разкъса. За да прикрия гафа, направих японски постройки. Това подсили ефекта от йероглифите и се получи страхотно.

Тръпката в правенето на торти е именно в това, че никога не знаеш какво точно ще се получи накрая. Всеки нов проект е предизвикателство, свързано с безсънни нощи в обмисляне как точно да направя това или онова, дали ще успея да се справя, ще се хареса ли тортата. Но когато в крайна сметка видя радостта в очите на хората, знам, че всичко си е заслужавало. Не се е случвало да разочаровам клиент. А още повече ме радва фактът, че при мен има обратна връзка, която не съществува при повечето сладкарници. Почти винаги хората ми се обаждат да ми благодарят, да ми разкажат как е била приета тортата от рожденика или от гостите, дали им е харесала на вкус. Всеки получен мейл, съобщение или обаждане за мен е много ценен и благодаря на всички от сърце.

- Откъде черпите идеи за декорациите?

- В повечето случаи клиентите ми просто задават темата и оставят всичко в мои ръце. Друг път ми изпращат снимка на конкретна торта с молба да направя същата. Често се налага да взаимствам идеи от няколко различни и да ги обединя в една. А понякога, макар и рядко, отказвам поръчка, защото просто не ми харесва идеята. Сигурна съм, че на някого това ще се стори доста префърцунено и непрофесионално, но аз мога да си го позволя, защото за моя огромна радост не съм професионалист. Правя торти, за да си доставям удоволствие и за да радвам хората с тях. Затова и основното ми правило е да не повтарям торта. Не искам да се превръщам в конвейер за масово производство. Това го могат всички сладкарници. Искам моите торти да са наистина уникати и всеки един клиент да може с гордост да каже: "Това е моята торта от Буболинката!"

- Какви поръчки сте отказвала?

- Отказвала съм декорации с женски гърди или дупета. Не съм пуританка, но правя тортите пред децата си. Те се въртят непрекъсното около мен и смятам, че ще е неловко.

- Предполагам, че са скъпи и не всеки може да си ги позволи. Как приемате това, че глезотийките са само за избрани?

- Цената е много относително нещо. За един 100 лв. може да са нищо, за друг – страшно много пари. Мисля, че когато става въпрос за изкуство, не бива да се говори за цени, а за ценители. За съжаление в България на тортите все още се гледа само като на храна. Мисля, че до момента няма човек, който да се е отказал от услугите ми заради цената. Така че тортите ми не са само за „избрани”, а за всички, които са избрали мен.

- Казвате, че в България все още на тортата се гледа само като на храна?

- За съжаление е така. Когато ми се обадят за поръчка най-напред ме питат колко са парчетата, какъв вкус има тортата. Преди всичко на нея се гледа като на десерт. Рядко я приемат и като храна и удоволствие за очите.

- Каква информация за човека носи изборът на декорация?

- Определено изборът на торта говори и за самия човек. И тук става въпрос за вкус, за стил, за характер, за предпочитания... както при избора на дрехи, музика, среда. От една торта едва ли бих могла да си направя генерална преценка за човека, но е факт, че благодарение на тортите създадох страшно много познанства и с част от клиентите ми станахме и приятели.

При децата желанията се определят най-вече на база любими филмчета и герои. Детското въображение е необятно и затова често на хлапетата им е трудно да се спрат на нещо конкретно. Да вземем за пример моите синове – до последния момент не са наясно какво точно искат, но пък като го измислят, знаят до най-малката подробност как точно трябва да изглежда тортата. Децата са и най-критични и откровени в оценката си. Затова, когато направя едно дете истински щастливо, знам, че съм си свършила работата както трябва.

- Спомняте ли си тортите за вашите рожденни дни?

- Не си ги спомням. Но се сещам за тортите за рожденните дни на сестра ми. В продължение на пет години нейните торти се размазваха на жабката на колата. Ходехме да я взимаме от сладкарницата. Не знам какво се случваше, но на връщане баща ни рязко натискаше спирачката и тя се залепяше на жабката.

- Как изглеждаше първата торта, която вие направихте?

- Беше кръгла, бяла, с венец от рози отстрани и панделка отгоре. Сега ми се вижда толкова нескопосана и аматьорска, но тогава не бях на себе си от радост и гордост, че съм направила нещо толкова красиво и прекрасно! Следващата все още си я харесвам, макар и на нея да съм й открила безброй кусури. Тя също беше бяла, изрисувана с черни цветя, пеперуди и едно момиченце. Много стилна и сладурска!

- Ако трябва да представите живота си като торта, как ще изглежда тя?

- Май ще се окаже най-трудната поръчка засега. На вкус със сигурност ще е Мока. Обожавам кафето – силно, горещо, ароматно, хем горчиво, хем сладко, ободряващо, страстно, екзотично... Мисля, че и моят живот до голяма степен е точно такъв. А на външен вид.... Ами май пак ще е бяла, снежнобяла и чиста, висока, на много етажи. И ще помоля всеки, който ме обича, да я украси с по едно червено сърчице. Пък да видим дали ще си остане постна или ще стане твърде натруфена.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020
Последни новини