От х:

Днес в x:

Лекари на протест

Пациенти и лекари излизат на протест днес пред Министерския съвет срещу намалените пари за здраве и въвеждането на лимити за направления и за болниците. Мотото на бунта е "Здравните вноски за здраве", предаде АСН.

Лекарите и пациентите смятат, че здравната каса има достатъчно средства като резерв, но те не се използват за здравето на хората.

"Делегираните бюджети спират инвестиционния процес и отнемат всяка възможност за обновяване и модернизиране на болниците. Те пряко водят до продължаващо нарастване на дълговете на лечебните заведения. С тях фактически се прехвърля държавен дълг към болниците, а опасността от фалити на последните става все по-реална", пише в декларация, подписана от шефа на БЛС д-р Цветан Райчинов и Теодора Захариева от Български пациентски форум.

Пациентите ще протестират срещу ограничения достъп до медицински услуги, който идва от намалените средства за диагностика и по-малкото направления за препращане към специалист. Лекарите протестират и защото касата не се е издължила изцяло на лечебните заведения за март и април и персоналът не може да си получи заплатите в пълен размер.

От БЛС планират и общонационални протестни действия през есента. Вчера председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов съобщи, че ще сезира главния прокурор и Европейската комисия заради липсата на 455 милиона лева от бюджета на НЗОК за 2009 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини