От х:

Днес в x:

2 °C

С диплома от Иком Интелект може да се работи в ЕС

Йорданка Маринова, директор на Иком Интелект-Хасково

- Г-жо Маринова, какво е да се работи в частно учебно заведение?

- Искам да започна не от определението частно, а от това, че става дума за учебно заведение. Целта и задачите на образованието са обществено обусловени. Продължаващите промени в образованието са под лъчите на прожекторите и се следят от обществото. От друга страна, учебното заведение е своеобразна сцена, на която излизаш всеки ден, и от представянето ти зависи дали ще получиш ръкопляскания или освирквания.

И за да се върна конкретно на въпроса. Като изхождам от схващането, че когато плащаш за нещо, очакваш да получиш най-доброто. От както съм в колежа се опитваме да покриваме голяма част от тези очаквания.

- Всъщност колежите са сравнително нови учебни заведения. Какво не знаем за тях?

- Колежанското образование наистина не е достатъчно популярно у нас. Хората смятат, че това е междинно звено между висшето и средното образование, някогашното полувисше. Колежанското образование е свързано с висшето само по вертикалата.След завършването на колежа може да се премине към по-висока степен на образование – бакалавър и магистър.

„Иком ентелект” предлага професионално обучение. В България има три вида организации за такова обучение – центровете за професионално обучение (ЦПО), професионалните гимназии и колежите. Най-високата – ІV-та квалификационна степен на професионалното образование дават само колежите. Или на практика професионалното образование в колежа е „писта” за професионална кариера и за по-високо равнище на образование.

- С какъв документ излизат колежаните?

- Свидетелство за ІV-та квалификационна степен.

- А кога взимат бакалавърска или магистърска степен?

- За бакалавърска степен се учи най-малко 3 години, а за магистратура – най-малко 4 години. И ние предоставяме тази възможност. Имаме сключени договори за сътрудничество с 5 висши учебни заведения, по силата на които нашите колежани продължават обучението си при определени условия. Т.е. колежът съдейства изцяло за тези трансфери.

- Какви са изискванията за влизане в колежа?

- В колежа се влиза без приемен изпит. С дипломата за средно образование.

- Значи ли това, че и с много ниска диплома пак ще бъдат приети?

- Да, но много ми се иска да се запознаете с колежаните. Независимо дали са с високи или ниски дипломи, те са едни целеустремени млади хора. И както обичаме да казваме в този случай-дошъл им е акълът в главата. Всеки от тях се ориентира, ако не в началото, то до края на първата година вече е наясно в каква посока иска да се развива.

- Какво имате предвид?

- Имам предвид специалностите и професиите, които предлагаме. Те са нови, в известна степен, за предстоящата учебна година. Например – фирмен мениджър. По тази професия те взимат дипломата си за ІV квалификационна степен, но могат да се насочат и в някоя от допълнителните специалности – в областта на туризма (хотелиер, екскурзоводство, анимация, оперативно счетоводство, икономика и мениджмънт и маркетинг и реклама) и след това да продължават бакалавърската си степен по някоя от изброените специалности.

Втората професия е проектант на компютърни мрежи – като освен по нея, допълнително могат да учат и компютърна техника и технологии и електронна търговия. След това те могат да избират дали да продължата бакалавърската си степен най-общо в хардуерни или софтуерни специалности.

Много ми се иска да вдъхна кураж и на онези млади хора, които искат да учат, но не са успели да вземат, за сега, диплома за средно образование, не са си взели някоя от матурите.

Те могат да се запишат и с удостоверението, което ще получат от училище за завършен 12 клас. При нас попълват декларация, че в рамките на първата година от обучението в колежа ще си вземат матурата и съответно дипломата за да завършат в рамките на 2 години. Освен това ние ще им предоставим безплатно обучение, ако не са успели на есенната поправителна сесия.

- Какво ще отговорите на онези, които ще кажат:“Защо да давам пари за колеж, като мога да уча висше в държавно учебно заведение?“.

- Висшето образование е нещо много хубаво, но според мен не трябва да е на всяка цена. Каквото и да е, за да си поживеем. Трябва да се помисли какви са възможностите за реализация. Предполагам не е тайна, че е пълно с безработни висшисти, а 99,9% от колежаните ни работят и учат. Много е важно да добиеш реална представа за пазара на труда, а това става най-добре като започнеш работа. Колежанското образование има по-голяма пратическа насоченост. Освен това Законът за професионалното образование, по който работим, е единственият европейски образователен закон у нас, които въвежда еднакви норми в професионалното образование в страните от Европейския съюз. И ако колежанинът смята да работи извън страната по професията, той получава европейско приложение към свидетелството за професионална квалификация. Освен това държим много и на езиковото обучение.

Имаме и индивидуална форма на обучение, за тези които са по-ангажирани, или пътуват от далече.

И не на последно място ще изтъкна като предимство това, че колежът е в Хасково и могат да ползват студентско общежитие. Издръжката като цяло излиза по-евтина, дори и от тази, ако учат в държавен университет, но далече от дома. Това са сметки, които всеки може да си направи като се замисли.

- След като работят, колежаните имат ли възможност да посещават лекциите?

- От тази учебна година, именно за да ги улесним, въведохме задочно-алтернативната форма на обучение. За да могат да присъстват на лекциите, те се провеждат в събота и неделя, и един работен ден – петък или понеделник. Всеки месец по една учебна дисциплина.

- Тази учебна година година завърши и ви предстои да връчвате дипломи. Кога ще бъде?

- На 2 юли. По традиция церемонията е тържествена и оставя спомен за цял живот. И пак по традиция ще бъде в хотел „Хилтън”. И тази година успешно приключилите колежани ще облекат тогите и шапките за да получат дипломите си. После след лятната ваканция, тези които имат желание, ще продължат обучението си нагоре.

- Започна ли приема за новата учебна година?

Да. Вече имаме записани колежани. Те се възползват от отстъпката от таксата, която даваме за записалите си до края на месец юни.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини