От х:

Днес в x:

500 лв глоба за доберман без намордник

Агресивни породи без намордник ще докарат до 500 лв глоба

500 лв глоба за стопанина ако разхожда куче от агресивните породи Кангал, доберман, кавказка и южно руска овчарки без намордник, започват да налага от днес общинска служба КОРЗ. В графата попадат и други кучета от така наречените агресивни породи като аржентински дог, каракачански овчарки от типа „вълкодав“ и др. КОРЗ ще глобява стопаните дори и те да ги разхождат в позволените за това места, но без каишка и намордник, уточни Милен Китин началник на общинска служба КОРЗ. На пресконференция днес той обяви, че ще се иска и промяна на общинската наредба за придобиване притежаване и отглеждане на кучета, в частта където се изброяват подлежащите на регистрации породи. Там например, въобще не е спомената свръх опасната анадолска овчарка известна като Кангал, макар такива кучета да са забелязани на различни места в Хасково.

Най-честите санкции които се налагат на стопаните са за нерегистриран домашен любимец, въпреки символичната за това такса-10 лв годишно. Втората честа причина са разходки на не регламентирани места.

Според общинската наредба, Кенана е разрешено място за разходка но само в района на сухата река. Второто място е на парк Ямача западно от бившия пионерски дом. Абсолютно се забранява разходки на кучета в градски паркове, в близост до детски градини и училища и заведения посещавани от деца. Глобата при първо нарушение е от 50 до 100 лв, при второ от 100 до 200. 500-левовата глоба е безпрецедентна, а куриозът при нея е, че е в пъти по голяма от глобата за стопанин, чието куче е ухапало човек-200 лв. Когато е нападнат човек преписката отива в прокуратурата и не е в нашата компетенция налагането на санкция уточни Бояна Тодорова-пресаташе на общината.

Кучетата от породите булдог и боксер трябва да се разхождат с каишки и то не само вратни, а преминаващи и през тялото

Към настоящия момент в Хасково са регистрирани 295 кучета, като 43 от тях са записани от началото на 2010-та година. Освен упоменатия кангал, там липсват и аржентински дог и южноруска овчарка. Питбулите са само 7, а ротвайлери - 3. Само в haskovo.net познаваме стопанин който има 4 ротвайлера, а притежателите на куче от тази порода са много повече от един.

Нищо не може да удържи Кангала. Според общинската наредба такива кучета няма в Хасково

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини