От х:

Днес в x:

9 °C

Битката за 10-те милиона се ожесточава

Отварянето на офертите

Престрелката за 10-те милиона за облагородяване на градската среда в Хасково стана ожесточена. След като вчера в общината бяха отворени офертите и стана ясно, че претендентите за изпълнители са двама – групировка от няколко хасковски фирми - „Водстрой“, „АБ“, „Европът“ и „Анико“, и софийският консорциум „ТИПС-А“, в медийното пространство се появиха първите обвинения в опит за предрешаване на търга.

Ръкавицата бе хвърлена от софийския консорциум с платено съобщение, в което обяви готовност да подари на града 400 камери за видеонаблюдение на приблизителна стойност 2 млн. лв., ако бъде избран за изпълнител на обществената поръчка (текстът на "ТИПС-А" - тук).

В отговор от общинската администрация незабавно бе разпространено изявление на кмета Георги Иванов, в което той протестира срещу „нерегламентирания натиск върху комисията“. Haskovo.net не го публикува по простата причина, че няма никаква финансова обвързаност с община Хасково, а както обича да се изразява градоначалникът - „живеем в капитализъм и когато някой иска да ползва нещо, трябва да си плаща“.

По-късно пък на редакционната поща пристигна ново съобщение от консорциума – в отговор на изявлението на кмета. Със заявление за платена публикация.

Тъй като не е редно в един спор едната страна да си заплаща изявленията, а другата – не, а в крайна сметка темата е обществено значима, Haskovo.net публикува без редакция и двете изявления безплатно и заявява, че не носи отговорност за съдържанието и твърденията в тях. Правим го, за да бъде информирано обществото по един проблем, който интересува много хора.

Haskovo.net

ИЗЯВЛЕНИЕ

от Кмета на Община Хасково

В качеството си на Кмет на Община Хасково и Възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки категорично възразявам срещу безпрецедентния опит от страна на представител на столичния консорциум “ТИПС-А” – участник в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет “Подобряване на парковата среда и пешеходни зони за достъпна архитектурна среда в град Хасково”, за оказване на нерегламентиран натиск върху работата на комисията с обещанието за “2 млн. подарък в разгара на тежката икономическа криза”.

Направеното от анонимен представител на консорциума изявление в средствата за масово осведомяване, и то в деня на отваряне на офертите на участниците, окачествявам като грубо нарушение на етичните правила и опит за оказване на влияние върху вземането на едно или друго решение от страна на назначената от Възложителя комисия за разглеждане, оценка и класиране на офертите.

“Предложението” на консорциума, оповестено чрез медиите касае “БЕЗПЛАТНО доставяне и монтаж на видео камери във всички обекти подлежащи на реконструкция или изграждане”, като същите бъдат “оборудвани с апаратура за видеонаблюдение”.

Във връзка с така изнесената информация заявявам, че Община Хасково няма да се поддаде на опитите за внушение от страна на неназования представител на участника, нито ще наруши закона като оповести предварително каквато и да е информация относно съдържанието на офертите в тръжната процедура, преди да е приключила работата на комисията. В същото време Община Хасково си запазва правото да оповести публично и запознае обществеността с цялото съдържание на подадените оферти, едва след като по надлежния и законоустановен ред бъде избран изпълнител на обществената поръчка.

Публикуването на въпросната информация – с абсолютно идентично съдържание в повече от една интернет-медия, окачествявам като предварително подготвена PR акция, целяща да урони авторитета на институцията Община Хасково като подложи на съмнение прозрачността при избора на изпълнител на обществената поръчка.

Единствено на съвестта на представителите на средствата за масова информация оставям отговора на въпроса: “Нарушена ли е журналистическата етика?”, след като не е потърсен коментар от страна на Община Хасково, нито е цитиран източника на подадената информация.

ГЕОРГИ ИВАНОВ

Кмет на Община Хасково

ОТГОВОР ПО ПОВОД ИЗЯВЛЕНИЕТО НА КМЕТА

Уважаеми кмете,

В качеството си на „анонимен” представител на консорциума категорично възразявам срещу твърдението,че „ТИПС” „оказва нерегламентиран натиск върху работата на комисията”!

Пресслужбата на подопечната ви община „филтрира” журналистическото присъствие при отварянето на офертите по обществената поръчка, като допусна послушните медии, а на другите бе обявено, че не се допускат журналисти!

След това, за да не стане гаф бе казано „може да влезете, ама минава вече 9,30 часа и ... не може!

Нека не бъркаме отварянето на документите с тяхното фактическо разглеждане и оповестяването на резултатите.

Ако консорциума искаше да влияе на комисията, то щеше да включи клаузата с камерите като БОНУС в документацията си , а не да я огласява СЛЕД ОТВАРЯНЕТО НА ОФЕРТИТЕ И ТО не пред комисията, а пред обществото. Как точно ще повлияем на общинската комисия, която следва установения ред и процедури. Написаното в медиите е за обикновения гражданин и е информация за нещо ДОБРО И БЕЗПЛАТНО ЗА ОБЩИНАТА. Веднага идва логичния въпрос – защо и кой обидихме с намерението да подарим видеоконтрол за паркове и градинки в Хасково?

С оферта е САМО още една фирма – Гражданско сдружение Хасково 2010.

Дори чак в София се дочу, кои са фирмите участващи в това сдружение и кой стои зад тях.Но това е друга тема, която тепърва ще нищим.

Нелицеприятната истина е ,че от много години насам всички поръчки на Хасковска община се изпълняват от „обичайните заподозрени”. А сега „някакъв си ТИПС” ще ни нарушава семейно-общинската идилия!

Поговорката „дават ли ти – взимай...” продължава с : „гонят ли те - бягай”Защото ние може и да сме луди, че даваме баница, но пък този който не ще да я яде – е патологичен случай!

Максим Митев - PR ескперт

Консултанска компания „ACX”

Към консорциум „ТИПС-А”

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
06 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
06 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
06 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
06 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
06 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
06 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
06 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
06 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
06 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
06 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
06 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
06 дек 2020
Последни новини