От х:

Днес в x:

Битката за 10-те милиона се ожесточава

Отварянето на офертите

Престрелката за 10-те милиона за облагородяване на градската среда в Хасково стана ожесточена. След като вчера в общината бяха отворени офертите и стана ясно, че претендентите за изпълнители са двама – групировка от няколко хасковски фирми - „Водстрой“, „АБ“, „Европът“ и „Анико“, и софийският консорциум „ТИПС-А“, в медийното пространство се появиха първите обвинения в опит за предрешаване на търга.

Ръкавицата бе хвърлена от софийския консорциум с платено съобщение, в което обяви готовност да подари на града 400 камери за видеонаблюдение на приблизителна стойност 2 млн. лв., ако бъде избран за изпълнител на обществената поръчка (текстът на "ТИПС-А" - тук).

В отговор от общинската администрация незабавно бе разпространено изявление на кмета Георги Иванов, в което той протестира срещу „нерегламентирания натиск върху комисията“. Haskovo.net не го публикува по простата причина, че няма никаква финансова обвързаност с община Хасково, а както обича да се изразява градоначалникът - „живеем в капитализъм и когато някой иска да ползва нещо, трябва да си плаща“.

По-късно пък на редакционната поща пристигна ново съобщение от консорциума – в отговор на изявлението на кмета. Със заявление за платена публикация.

Тъй като не е редно в един спор едната страна да си заплаща изявленията, а другата – не, а в крайна сметка темата е обществено значима, Haskovo.net публикува без редакция и двете изявления безплатно и заявява, че не носи отговорност за съдържанието и твърденията в тях. Правим го, за да бъде информирано обществото по един проблем, който интересува много хора.

Haskovo.net

ИЗЯВЛЕНИЕ

от Кмета на Община Хасково

В качеството си на Кмет на Община Хасково и Възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки категорично възразявам срещу безпрецедентния опит от страна на представител на столичния консорциум “ТИПС-А” – участник в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет “Подобряване на парковата среда и пешеходни зони за достъпна архитектурна среда в град Хасково”, за оказване на нерегламентиран натиск върху работата на комисията с обещанието за “2 млн. подарък в разгара на тежката икономическа криза”.

Направеното от анонимен представител на консорциума изявление в средствата за масово осведомяване, и то в деня на отваряне на офертите на участниците, окачествявам като грубо нарушение на етичните правила и опит за оказване на влияние върху вземането на едно или друго решение от страна на назначената от Възложителя комисия за разглеждане, оценка и класиране на офертите.

“Предложението” на консорциума, оповестено чрез медиите касае “БЕЗПЛАТНО доставяне и монтаж на видео камери във всички обекти подлежащи на реконструкция или изграждане”, като същите бъдат “оборудвани с апаратура за видеонаблюдение”.

Във връзка с така изнесената информация заявявам, че Община Хасково няма да се поддаде на опитите за внушение от страна на неназования представител на участника, нито ще наруши закона като оповести предварително каквато и да е информация относно съдържанието на офертите в тръжната процедура, преди да е приключила работата на комисията. В същото време Община Хасково си запазва правото да оповести публично и запознае обществеността с цялото съдържание на подадените оферти, едва след като по надлежния и законоустановен ред бъде избран изпълнител на обществената поръчка.

Публикуването на въпросната информация – с абсолютно идентично съдържание в повече от една интернет-медия, окачествявам като предварително подготвена PR акция, целяща да урони авторитета на институцията Община Хасково като подложи на съмнение прозрачността при избора на изпълнител на обществената поръчка.

Единствено на съвестта на представителите на средствата за масова информация оставям отговора на въпроса: “Нарушена ли е журналистическата етика?”, след като не е потърсен коментар от страна на Община Хасково, нито е цитиран източника на подадената информация.

ГЕОРГИ ИВАНОВ

Кмет на Община Хасково

ОТГОВОР ПО ПОВОД ИЗЯВЛЕНИЕТО НА КМЕТА

Уважаеми кмете,

В качеството си на „анонимен” представител на консорциума категорично възразявам срещу твърдението,че „ТИПС” „оказва нерегламентиран натиск върху работата на комисията”!

Пресслужбата на подопечната ви община „филтрира” журналистическото присъствие при отварянето на офертите по обществената поръчка, като допусна послушните медии, а на другите бе обявено, че не се допускат журналисти!

След това, за да не стане гаф бе казано „може да влезете, ама минава вече 9,30 часа и ... не може!

Нека не бъркаме отварянето на документите с тяхното фактическо разглеждане и оповестяването на резултатите.

Ако консорциума искаше да влияе на комисията, то щеше да включи клаузата с камерите като БОНУС в документацията си , а не да я огласява СЛЕД ОТВАРЯНЕТО НА ОФЕРТИТЕ И ТО не пред комисията, а пред обществото. Как точно ще повлияем на общинската комисия, която следва установения ред и процедури. Написаното в медиите е за обикновения гражданин и е информация за нещо ДОБРО И БЕЗПЛАТНО ЗА ОБЩИНАТА. Веднага идва логичния въпрос – защо и кой обидихме с намерението да подарим видеоконтрол за паркове и градинки в Хасково?

С оферта е САМО още една фирма – Гражданско сдружение Хасково 2010.

Дори чак в София се дочу, кои са фирмите участващи в това сдружение и кой стои зад тях.Но това е друга тема, която тепърва ще нищим.

Нелицеприятната истина е ,че от много години насам всички поръчки на Хасковска община се изпълняват от „обичайните заподозрени”. А сега „някакъв си ТИПС” ще ни нарушава семейно-общинската идилия!

Поговорката „дават ли ти – взимай...” продължава с : „гонят ли те - бягай”Защото ние може и да сме луди, че даваме баница, но пък този който не ще да я яде – е патологичен случай!

Максим Митев - PR ескперт

Консултанска компания „ACX”

Към консорциум „ТИПС-А”

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини