От х:

Днес в x:

Влизат в гимназиите с половин изпит

Иван Панайотов/вдясно/ внесе яснота по съвкупния изпит който се провежда за първа година

В гимназиите може да се влиза и само с първи модул, който е тест по български език, обясни шефът на регионалния инспекторат на МОМН Иван Панайотов по повод проведения днес  изпит за външно оценяване и прием в елитните гимназии. Считаше се, че за кандидатстване бе необходимо и покриването на втория модул-преразказ по непознат литературен текст. Оказва се, че децата могат да бъдат класирани в гимназии дори и да са излезли още в 10 часа, когато приключи първата част от изпита.

Оценката обаче, дори при перфектно решен тест няма да е повече от четворка, предупреди Панайотов. Втория модул носи допълнителни 35 точки, които могат да повишат оценката до отличен, обясни той. Заради липсата на деца обаче миналата година в гимназиите влизаха дори и с тройки.

1218 са седмокласници положиха втория модул и с това заявиха желание за влизане в профилирани гимназии, отчетоха от инспектората. В предните няколко години бройката не надвишаваше 900 души. На фона на обявените от гимназиите 1088 свободни места, това означава, че сега ще има деца за всяко училище, а в миналогодишния формат, 7 класа автоматично щяха да отпадат от системата поради липса на ученици.

Още по темата вижте във видеото ни ТУК

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини