От х:

Днес в x:

Спасението от менингита пристига днес. Безплатно

Имунизацията срещу смъртоносни болести вече няма да струва пари

Днес в Хасково най-после пристигат безплатните дози от ваксината Пентаксим, която се поставя на деца до 5 месечна възраст. Ултрамодерната ваксина пази от 5 болести: дифтерия, коклюш, тетанус, полиомиелит и хемофилус инфлуенца, считан за основен причинител на менингита. Досега Пентаксимът не беше задължителен и се купуваше по 60 лв дозата или 180 лв за целия имунизационен курс. Препаратът бе вкаран в безплатния имунизационен календар миналата година, след като 6-годишно момче от Хасково почина от менингит, а случаят получи национален отзвук.

През тази година обаче се появиха информации, че заради кризата Пентаксимът ще си остане платен за родителите. Развръзката обаче се оказа щастлива.

И друга модерна ваксина вече ще излиза без пари - пневмококовата. Тя също защитава от менингит, както и от пневмонии и редица белодробни заболявания. Тя обаче ще е безплатна само за деца, родени след 1-ви февруари 2010-та година. За другите - с пари, по 140 лв дозата. Имунизационният курс е тримесечен - 6-ти, 7 и 8-ми месец след раждането на бебето. Година по-късно има реимунизация.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини