От х:

Днес в x:

Персонален почивен ден за неотложни задачи предлага КТ „Подкрепа”

Въвеждане на персонален ден, в който работещите да свършат неотложните си лични ангажименти, ще предложи КТ „Подкрепа" по време на заседанието на тристранния съвет в понеделник, съобщи президентът на конфедерацията д-р Константин Тренчев. По думите му това може да бъде алтернатива за хората, които си вземат болнични, за да свършат определена работа и така ще бъдат намалени злоупотребите с тези обезщетения. Тренчев представи идеята си на президента Георги Първанов и потърси подкрепата му и за други каузи.

Системата на персоналния ден е американска и предоставя на служителя по три дни в годината, в които той може да отсъства от работа заради личните си ангажименти. Дните са разпределени по един за всеки четири месеца, но могат да се ползват и наведнъж, обясни д-р Тренчев. По думите му работодателят плаща за тези дни, като у нас трябва да се реши, дали да се плаща 100 процента от полагащото се възнаграждение.

Д-р Тренчев обясни: „За да може тази изключително лоша практика да си свършим някаква домашна работа, взимайки си болнични, което само по себе си е нарушение, да бъде прекратена, но да се даде алтернатива на хората, защото ние вече дори не си даваме сметка, че правим нарушение, взимайки болнични без да сме болни".

По време на срещата си с президента Георги Първанов, д-р Тренчев е потърсил подкрепа за налагане на вето върху предложението за промяна в Закона за уреждане на колективните трудови спорове, която ще забрани на учителите да протестират и стачкуват.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини