От х:

Днес в x:

Болницата в Димитровград без лекари и пари

Болницата в Димитровград работи на загуба

Близо 1 000 000 лв. са задълженията на МБАЛ "Света Екатерина" в Димитровград към момента, нямаме достатъчно лекари, а Здравната каса ни е превела само 60% от парите по клинични пътеки за февруари и нито лев от заработеното през март. С тези думи управителят на здравното заведение д-р Здравко Наков обрисува тежката ситуация, в която се намира ръководеното от него заведение. Според представеният пред местния парламент отчет, 2009 година димитровграската болница е приключила на загуба в размер на 309 000 лева. Неразплатените разходи към декември миналата година са 495 000 лева, а до сега РЗОК дължи на болницата над 410 000 лв. Липсата на достатъчно лекари засега тушираме с помощта на колеги, които са в пенсия, но все още работят, поясни д-р Наков. Проблемът ще стане още по-сериозен, прогнозира упраителят на МБАЛ, защото много специалисти напускат димитровградското здравно заведение, за да търсят работа другаде.

Заради липсата на достатъчно кадри, част от лекарите от Медицинския център в Димитровград работят и в МБАЛ, потвърди  шефа на центъра д-р Елисавета Стефанова. Тя каза, че от 30 медици на трудов договор преди, сега в центъра работят само 11. Другите са с разкъсано работно време и покриват нуждите от кадри на болницата. През 2009-а Медицинския център е на печалба от 65 000 лв, стана ясно от отчета на д-р Стефанова.

Управителят на МБАЛ- Димитровград  д-р Наков смята, че проблема идва от недофинансирането на дейностите от Касата.

Без реализирана печалба е и друго общинско дружество в Димитровград - "Общинска охрана" ЕООД според управителят му Митко Митев. Въпреки отпусната от Общинския съвет финансова помощ от 10 000 лв., предприятието е потънало с 25 000 лв. По думите му това се дължи на неизползвани отпуски на служителите през последните три години.

Димитровградските съветници слушат отчетите на общинските дружества
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини