От х:

Днес в x:

Прецедент: Прекратен е договор по ИСПА

Първият прекратен договор по програма ИСПА заради забавено строителство и спорове за пари вече е факт. Той е за изграждането на канализационната мрежа на брега на река Марица в Димитровград.

Изпълнител е германската компания "Хайткамп" и договорът е прекратен по нейна вина, съобщи зам. строителният министър Лиляна Павлова.

Стойността на проекта е 8.87 млн. евро, като до момента фирмата е получила 30%. Поискали сме освобождаване на гаранцията за изпълнение и връщане на авансовото плащане, което се равнява на 15% от платените досега средства, каза Павлова.

Програма ИСПА приключва в края на тази година и обектите, които не бъдат завършени, ще трябва да се финансират от българския бюджет, а за някои ще се наложи и да се връщат пари на ЕС. "Целта ни е да спасим максимална част от средствата и още през май пускаме нов търг за изпълнител на проекта в Димитровград", каза Павлова.

По думите й новият строител ще трябва да работи на три смени и през почивните дни, за да се вмести в графика. "На 5 март с "Хайткамп" постигнахме приятелско споразумение, според което до 30 септември 2010 г. обектът трябваше да бъде завършен, като Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се съгласи да не предявява претенции към компанията заради забавеното изпълнение", обясни Павлова.

По думите й чашата на търпението преляла, когато две седмици по-късно от "Хайткамп" поискали още пари, въпреки че не били свършили работата за платеното досега. "Не МРРБ, а "Хайткамп" прекрати договора по вина на министерството заради системно неплащане", заяви Станимир Тилков, зам.-ръководител на проекта.

По думите му германската компания е изпълнила 45% от строителните дейности, като в същото време им е платено не повече от 25%. "Инвестирали сме повече от 1 млн. евро собствени средства", твърди Тилков. По думите всички спорни въпроси между "Хайткамп" и МРРБ ще се решават на арбитраж.

Рискови са още пет проекта по ИСПА за общо 100 млн. евро, които може да се наложи да бъдат довършени с пари от бюджета, ако не са готови до края на 2010 г. Това са депото за отпадъци на Кърджали и водните проекти на Смолян, Варна, Шумен и Балчик, съобщи зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева пред БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини