От х:

Днес в x:

Ресторант продава опасни за живота чушки

Така е безопасно и вкусно. Нещата могат да се променят при поставянето на чушките в буркани

Печени чушки, консервирани без спазване на изискванията за безопасност на храните, доведе до акт от РИОКОЗ на престижен свиленградски ресторант. Той бе санкциониран със 500 лв за производство и консервация на храни без да има разрешение за това. Два кашона печени и консервирани чушки бяха иззети и унищожени.

Любимото на хиляди българи ястие може да бъде изключително опасно. Макар и в редки случаи, при консервирането на печени чушки в домашни условия, се развива така наречената бактерия Clostridium Botulinum. Бактерията отделя невропаралитичния ботулинов токсин, който може да доведе да парализиране на дихателните и сърдечния мускули и смърт. Бактерията Clostridium Botulinum се съдържа в големи количества в почвата, като оттам се прехвърля в храните. Вирее само в анаеробна среда. Тоест изпечените чушки сами по себе си не са опасни, но консервирани, предлагат благоприятна среда за развиване на микроорганизма. „Знаем че е масова практика за приготвяне на консерви в дома, но там всеки рискува за себе си. В ресторант е недопустимо, защото ако чушките са заразени могат да предизвикат масово отравяне“ коментираха експертите от хранителния отдел към Здравната инспекция.

Всяко заведение за обществено хранене трябва да има разрешително за производство на собствени консерви или да закупува такива само от лицензирани производители.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини