От х:

Днес в x:

0 °C

Учат социалните как да отказват детски надбавки

Шефът на социалните Грета Иванова

Родителите няма да имат право на детски надбавки, ако не представят пред социалните документ, че детето им има направени всички ваксини, залегнали в задължителния имунизационен календар. Това гласи наредба, приета в началото на април и влязла в сила от 9-ти. Законовото допълнение засяга само тези, които подават молби за детски за пръв път през годината. За тези, които вече са го сторили и са в системата на социалните, документът не е необходим. При новото кандидатстване за детски обаче те също трябва да докажат направени имунизации.

„Прави се като отговор на ширещата епидемия от морбили” обясни новият социален шеф Грета Иванова, докато пътуваше към столицата за обучение в новостите на закона. Това според нея бил начинът да се пресекат в зародиш бъдещи епидемии.

Обяснението предизвика недоумение в родители и специалисти. Първото подаване на молба за детски е в месеца след раждането. Тогава новороденото има ваксини само срещу туберколоза и два пъти за хепатит Б. За втората година детето също няма имунизация срещу морбили, защото по план тя се поставя на 13-я месец. Следователно морбилите едва ли са причина за промяната в закона. По-скоро това е задължителния имунизационен календар.

Макар че има Наредба за неговото прилагане върху всички граждани, разследване на Haskovo.net преди два месеца установи, че задължителната имунизация е в противоречие конституцията. Там е записано, че международните закони и конвенции имат предимство пред вътрешните закони, с които си противоречат. В член 5-ти на ратифицираната през 2005-та година конвенцията за защита правата на човека пише, че: "Всяка интервенция, свързана със здравето се извършва само със свободното и съзнателно изразено съгласие на заинтересованото лице….Заинтересованото лице може свободно да оттегли съгласието си във всеки момент!

„Всичко ще бъде изяснено на пресконференция следващия четвъртък”, обясни Иванова. Дотогава сроковете за детски текат и пред кабинетите на джипитата се събират опашки от родители за бележки или имунизации. Разбира се може и без това.

Но в такъв случай можете и без детски. Какво пък-антикриза.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини