От х:

Днес в x:

Запорират болница заради принтер, лекарите на протест

Лекари излязоха на протест навърх професионалния си празник

Принтер за компютърен томограф може да доведе до запориране сметките на харманлийската многопрофилна болница и до преустановяване на редица дейности. За проблема предупредиха лекарите от здравното заведение, които днес единствени в областта излязоха на протест срещу хаосът в здравната система и спрените пари в болничната помощ. Датата не бе избрана случайно - днес е Денят на лекаря.

Не са ни плащали от януари, заяви директорът на МБАЛ Харманли д-р Динчо Генев. Колегите му обаче не го притискали за пари защото виждали хала в цялата система. „Това обаче не върви пред доставчиците. Вече ни пуснаха предупреждения да се разплатим. Следващата стъпка е запор на сметките“ коментира доктора. Първото от серията предупреждения е на фирма „Байер“ която доставя принтер за закупения за четвърт милион лева компютърен томограф. Куриозът е че самия принтер струва само 30 хиляди, от които 20 хиляди не са платени. Това обаче е достатъчно за запор.

Въпреки че има над 6 млн дългове, хасковската МБАЛ бе седмици наред със запорирани сметки за не разплатени 100 хиляди лева.

80 лекари и медсестри дефилираха по улиците на града на белоногата. Още 60 специалисти дежуряха в здравното заведение, за да не сипра работата. В другите общински болници протестът бе символичен, макар всички да са пострадали от орязването на делегираните бюджети. Лекарите обаче не са удовлетворени от оставката на министър Нанев. „Разработиха министъра и го уволниха. Сега идва ред на идеолога на здравната реформа зам-министър Валери Митрев. Нямаме обаче ни най-малка представа кой ще дойде. Ще чакаме новото ръководство на здравното министерство за да решим какво да правим по нататък, коментира д-р Генев бъдещото намерение на лекарите от региона.

Очаквайте по-късно видеорепортаж от протеста на лекарите.

Д-р Генев води Колегите си на протест

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини