От х:

Днес в x:

Сливици и морбили накуп в болницата, имунизират по 60 на ден

4 годишната Даниела Николова, плаче при поставянето на ваксината

Огромният наплив от нови болни от морбили направи недостатъчни вече три отделения в хасковската многопрофилна болница. След като още преди седмици капацитетът на Инфекциозното се изчерпа, 35 заразени са настанени в Урологично отделение. От началото на тази седмица почти е препълнено и трето - "Уши, нос, гърло". Там един до друг лежат болни от сливици и от морбили, оплакаха се близки на пациенти. Лекари от Урологията пък споделиха, че оперираните се настаняват по други отделения, дори в ОАРИЛ /интензивното/. „Това са единични случаи, за да избегнем оперирани със срината имунна система да лежат до заразоносители“, потвърди директорът на МБАЛ д-р Тодор Пандов. Към момента с морбили са настанени 48 в инфекциозно отделение, 30 в урологиите и 10 в ушно.

Случаите на морбили достигнаха вече 793 души, казаха от регионалната здравна инспекция. Новите попълнения от днес още не са вкарани в статистиката. Цял клас от Селскостопанската гимназия в Хасково днес бе подкаран под строй на имунизация при личните лекари, след като бе открит заразен ученик от 11 Б клас.

Средно по 60 души на ден се ваксинират в имунизационните кабинети на ДКЦ-тата. Ваксините обаче са на изчерпване, алармират личните лекари. Очаква се в края на тази седмица да пристигне, трети транш от извънредните ваксини. Заявките този път са за повече от 1000 бройки, колкото бяха при предишните два транша. Все още обаче не се обмислят епидемични мерки, защото заболеваемостта засега е сред неимунизирания контингент. Към тях се прибавиха и две деца на около месец, които са хоспитализирани с диагноза морбили. Първата имунизация на се извършва на 1 година и 1 месец.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини