От х:

Днес в x:

Вкусен френски в Езиковата

Подготовката на изложбата

Вкусен френски демонстрираха франкофоните в хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“. Обучаващите се в езика на Волтер ученици подготвиха кулинарна изложба с традиционни френски ястия. С нея те отбелязаха началото на франкофонските празници в училището.

В духа на времето белязано от финансова криза, в подредената трапеза липсваше месо. Както се оказа, французите можели да готвят добре и без него.

18 рецепти изпълниха ученици от паралелките Франски и френски и английски. Най-добрите бяха наградени от ръководството на училището. Специална награда получи специалитета „Тарт-татен“. Това е нещо като торта с карамелизирани ябълки отгоре. Според легендата, френският император Наполеон 2-ри посетил френска гостилница и поискал специалитета. Собственичката  тръгнала да го приготвя, но по погрешка обърнала наопаки блатовете с ябълки. Получило се нещо неочаквано, от което френския император останал много доволен. За българския вкус бе ... екзотично.

Тъкмо заради това, първа награда на изложбата бе дадена на традиционен, но много вкусен плодов пай. Кремчета по стари френски рецепти взеха втора награда, а кейк и бананов пай, трета. Именно те бяха първите изядени експонати от втурналата се тълпа дегустатори, до един „френскоезичници“. Не че от другите „езици“ не искаха да опитат, но вкусният „френски“ не достигна до тях.

И нейното усвояване от изгладнелите дегустатори

Седмицата на франкофоните за ГПЧЕ“ Асен Златаров“ продължава с турнир по петанка, френско караоке и ден на френския филм. Всеки ден по локалната радиоуредба ще звучи френска музика.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини