От х:

Днес в x:

„Просто ни погребете живи“: Газа е в развалини

 Сблъсъците между Израел и Хамас се ожесточават, а експерти предупреждават, че все повече хора в Газа са заплашени от гладна смърт. „Просто ни погребете живи и да се приключва“, казват жители на анклава.

Сблъсъците между израелската армия и терористичната организация Хамас отново се ожесточават. Местни жители съобщават, че танковете навлизат все по-навътре в различни квартали на град Газа.

„Къде да отидем?"

Германската обществено-правна медия АРД разказва за Мохамед Бисан. Мъжът натоварва трите си деца и покъщнината си на каруца, теглена от магаре, в западния квартал Римал и тръгва да бяга. Но не знае накъде. „Беше неописуемо“, казва той, цитиран от АРД, „самолети, дронове и артилерия стреляха от всички посоки през нощта. Не знаехме накъде да бягаме."

Абдула Хамаш се опитва да последва указанията на израелската армия за евакуация. Гражданите са призовани да бягат към крайбрежната ивица. ООН осъди призива да се бяга в райони, които са пренаселени и където „цивилни граждани са убивани и ранявани“. Междувременно независим панел от експерти към ООН предупреди, че гладът се разпространява в анклава и вече няколко деца са загинали от недохранване.

„Къде да отидем?", се пита Хамаш, цитиран от АРД. В три часа сутринта той и семейството му бягат зад къщата на съседа си и спят на улицата. „Спим в развалините. Просто ни погребете живи и да се приключва."

Населението на Газа многократно трябваше да се разсели заради войната Снимка: Omar Ashtawy/APA Images/ZUMA Press Wire/picture alliance

Преговорите все така изглеждат в задънена улица

Новите развития в Газа още повече усложняват възможностите за преговори. Лидерът на Хамас Исмаил Хания заяви, че подновяването на настъплението на израелската армия в град Газа може да върне преговорите в изходна позиция. Израелският премиер Бенямин Нетаняху пък потвърди своите червени линии за преговори. Сред тях са условията въоръжените бойци да не бъдат допуснати обратно в северната част на Газа, а контрабандата на оръжия от Египет по т.нар. коридор „Филаделфия“ да бъде спряна.

Какво се случва зад кулисите обаче не е ясно, коментира Бетина Майер от АРД. В началото на разговорите с посредниците и страните в конфликта в Кайро и Доха говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби предупреди: „Виждате коментари и от двете страни, които не изразяват това, което наистина обсъждаме при закрити врати."

За момента изглежда, че фронтовете във войната се втвърдяват все повече. „Всяко споразумение ще позволи на Израел да възобнови бойните действия, докато не бъдат постигнати всички военни цели“, заявява администрацията на израелския министър-председател. Посредниците се опитват да преодолеят всички спорни точки между страните в конфликта.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини