От х:

Днес в x:

Бедствие. Точка. Керанов. Скача такса „забавачка”. Преглед на печата

Бедствие. Точка. Керанов. Това е заглавието над главата в днешния брой на „Новинар юг”. След като преди близо месец замкметът Кирил Керанов бе обвинен, че градът не е почистен от снега, сега пък излиза виновен, че е почистен.

Повод за заглавието всъщност е обявеното вчера бедствено положение в община Хасково за период от 7 дни. Според изданието това не е необходимо, защото Хасково и общината са почистени от снега, и го доказва със снимки и още две три дописки.

Обявяването на бедствено положение вчера наистина бе изненадващо.

Аз лично се сещам за една единствена причина за него, но тя е по-скоро мениджърска. В Закона за управление при кризи пише, че направените допълнителни разходи по време на кризи се поемат от държавния бюджет. С други думи – парите, които ще похарчи през тази седмица общината, сетне могат да се искат от държавата.

Ако замисълът е бил такъв, ходът е брилянтен от гледна точка на продънената общинска хазна.

Скача такса „забавачка”, пише още на първа страница. Изданието взeма повод за заглавието от думите на кмета на Минерални бани Орхан Шабан. Според него месечната издръжка на едно дете в детска градина е 40 лв., а таксата е само 25 лв.

Орхан Шабан нещо се е объркал. Когато преди няколко години община Хасково вдигна таксата за детските градини, бе разпространена официална разбивка на разходите в забавачките. Там пишеше /справката бе отпреди поне три години/, че на месец едно дете в забавачката реално струва 192 лева. Стотина от тях се поемат от държавния бюжет. Остатъкът – от общините.

Е, в Минерални бани тези 192 лева може да са 40. Там всичко е малко по-особено.

Друснаха 3500 лв. глоба за склад с бракониерска сеч, пише на 2 страница в „Новинар юг”. Глобата е за Емил Велев, който по информация на изданието е ортак на Слави Бинев от Черноконево. Въпросният Слави Бинев пък бе описван преди време с башибозушките си изпълнения по страниците на вестника.

Заменката „Пушкаров” влиза в парламента, пак. Акцент от  2 страница. Информацията е от депутата Иван Иванов, човек на Костов.

12 дни преди пролетта: Зимата нанесе нов удар. Драматично заглавие над главата в „Хасковска Марица”. Текстът – на цялата 4 страница.

Обещание за плащане върна докторите на работа, пише в другия акцент на първа страница. Едночасовата стачка вчера мина незабелязано, плашат с нова от 1 април, допълва изданието. Новият протест е в случай, че касата отново се издъни с плащането на парите навреме.

Бедствие в общината, акцентира вестникът на страница 2. Няма да затварят училищата засега, добавя изданието.

Още едно ченге в килията, арестите на границата продължават. Трети полицай бе арестуван вчера на граничния пункт Капитан Петко войвода. Това е 43-годишният Мариан Делчев. Първи изгърмя Атанас Атанасов, припомня изданието. След него – Христо Христов.

Учен предлага на Димитровград име на бира, пише на забавната 8 страница. Ученият е проф. Пламен Цветков, който нашумя миналата седмица с невъздържаните си нападки по адрес на Димитровград и жителите му. Новото име на града според професора трябвало да е „Каменица”. В такъв случай обаче как ще се нарича бирата? „Димитранка”?

Това бяха основните теми в днешния регионален печат.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини