От х:

Днес в x:

Започва издаването на лични карти от ново поколение

Изображение 1 от 2

  От 17 юни 2024 г.  Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта.

  С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. 

  Личната карта от ново поколение отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от ЕС, да преминават през електронните пунктове на ГКПП, улеснява и ускорява  контрола на граничните власти от останалите държави.

  На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

  Важно е да се отбележи, че смяната на личния документ не е задължителна.

  Личните карти, които са издадени до 16.06.2024 г., включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е изтекъл преди това.

  Запазва се срокът на услугата– обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната.

  Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

  Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с валидност от 4 години;

  Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години.

  На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. ь

  Лицата, навършили 70 години могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

  Приета е и таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години.

  До края на годината тя остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна.

  От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена услуга.

  До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза – 6 лева и за експресна – 15 лева.

  Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева – при бързата и 15 - при експресната.

  Запазва се възможността за обикновена и бърза услуга при издаването на карта за пребиваване на член семейство на гражданин от ЕС.

  Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на следващата – гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена и 60 лева за бърза услуга.

  Въвеждането на новия образец на  българска лична карта стана възможно благодарение на последователните усилия на експертна група от МВР.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини