От х:

Днес в x:

ДДС аферата: Гичка и Диана в затвора, левскарите – невинни

Осъдените бизнесдами от Хасково - Гичка Люцканова (в средата) и Диана Аврамова (вдясно)

Хасковските бизнесдами Диана Аврамова и Гичка Люцканова днес бяха признати за виновни от окръжния съд за участие в банда, източвала ДДС в особено големи размери. Аврамова ще лежи 2 години и ще плаща 10 бона глоба, а Люцканова - 2 години и половина, а глобата й е 15 000 лв.

За тартор на групата съдът посочи Николай Димитров от Свиленград, който получи петгодишна ефективна присъда и 20 бона глоба. Той е действал като пълномощник на фирма „Мега интернационал“, която чрез фалшиви данъчни фактури и участие във фиктивни сделки е спестявала ДДС. Общата щета за държавната хазна е 1 379 915 лева, решиха магистратите. Като негов помагач бе призната и Мариана Кръндарова, която отнесе 3 години решетки и 20 бона глоба.

Двамата бивши футболисти от „Левски“, по-късно в „Берое“ Валентин Грудев и Васил Драголов бяха признати за невинни по повдигнатото им обвинение. Заедно с тях бе оправдан и седмият подсъдим Гроздан Стоянов от Габрово.

ДДС аферата гръмна в Хасково през декември 2004 година. Акцията по залавянето на участниците в групата бе ръководена от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Първоначалните данни на полицията бяха, че са присвоени повече от 20 милиона лева с фактури менте, с което е теглено незаконно ДДС. По-късно обвинението редуцира значително сумата – на 12 млн. лв.

Делото за ДДС аферата се точи в хасковския съд от лятото на 2007 година.

Тодор Кръшков

Валентин Грудев (вляво) и Васил Драголов бяха признати за невинни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини