От х:

Днес в x:

КАК БЕШЕ ЗАСНЕТ „BICYCLE RACE“ НА „КУИН“?

През есента на 1978 година режисьорът Денис Де Валенс влиза в рокисторията. Той е избран да заснеме видеоклипа към песента „Bicycle Race“ на легендарните вече „Queen“. Самите музиканти в този момент се укриват във Франция от британската данъчна служба и не присъстват на снимките, за което по-късно много съжаляват. Парчето влиза в един от силните им и интересни албуми „Jazz“ издаден през същата тази 1978.

Меркюри е вдъхновен да напише песента от колоездачната обиколка на Франция известна и като „Тур дьо Франс“. Фреди е зяпал състезанието от прозореца на хотелската си стая във Франция и бил много впечатлен и от напрежението при спортистите и от еуфорията сред публиката. Състезанието е класика в бранша и във Франция и по света. Провежда се всеки юли и почти винаги финишира в Париж под Триумфалната арка.

На режисьора Де Валенс обаче хрумна уникалната идея да замени изпотените мъжаги на велосипедите с чисто…голи моделки.  На 17 септември въпросната 1978 година на стадион „Уимбълдън“ в Лондон снимачният екип събира след кастинг 65 жени модели. Идеята е тези красавици да карат колела чисто голи и така да се заснеме видеоклипа към песента „Bicycle Race“ и корицата на бъдещата малка плоча. Голите момичета наистина карат колела около пистата в продължение на няколко часа и тези кадри са включени в нецензурираната версия на видеото. По-късно е създадена друга версия, подходяща за телевизия, където „опасните места“ са покрити със специални ефекти, а има и трета версия, редактирана само от кадрите на музикантите. Официалното видео, което и сега можете да видите тук по-долу включва и карди с Фреди, Брайън, Джон и Роджър и колоездачките.

Снимачният екип и организаторите на продукцията наемат велосипедите за заснемането от местен лондонски спортен магазин. По-късно ръководството на магазина, след като научило за какво и как са използвани велосипедите, отказало да ги приеме обратно. Според магазинерите седалките на колелата не били съвсем чисти след голите жени и не би било хигиенично да ги пуснат за продажба. Дори поискали допълнителна парична компенсация за почистване на седалките и режисьорът покрил тези разходи.

На дамата, която краси корицата на малката плоча все пак е е трябвало да дорисуват бельо на „корлоездачката“, чийто задни части влизат завинаги в историята. На същата плоча е и друго знаменито парче с доста красноречиво и игриво заглавие „Fat Bottomed Girls“.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини