От х:

Днес в x:

Чиновници отказват деца от международни игри

Жребият бе измежду две деца. В присъствието на нотариус бе изтеглена свиленградчанката Димитрина

Типично чиновнически мераци отказаха 9 хасковски деца от участие в международните игри за деца с увреждания „Спешъл Олимпикс“. Днес трябваше да бъде изтеглен жребият за хасковския представител на игрите които ще се проведат през септември във Варшава.

Изискванията- момиче, на поне 16 години, бе покрито от 9 възпитаника на хасковския ресурсен център. Оказа се обаче, че българските представители на „Спешъл Олимпикс“ не са предвидили място за ресурсен учител или за родител на детето. Тъй като игрите продължават 8 дни-от 18-ти до 24-ти септември, родителите съвсем резонно се възпротивили децата им да бъдат без придружител за толкова дълго време. Категоричен отказ дали родителите и на Юммю Халил, която миналата година спечели медал от игрите на „Спешъл Олимпикс в Шанхай. Причината за твърдото нежелание е, че учениците имат различни диагнози, като повечето са с умствени или сензорни нарушения. Отговорът на „Спешъл олимпикс“ бил, че техни хора ще надзирават детето. Това били служители от българското представителство на организацията.

„ Те не го познават. Дори и да са медицински лица, за което нямаме гаранция, те не са запознати с диагноза и лечение“, категорични са родителите.

В крайна сметка, след лични молби от директорът на хасковския ресурсен център Светла Йотова, родителите на Мариана Станева от Хасково склонили да я пуснат. За да може все пак да има жребий, свой възпитаник е изпратило и помощното училище в Свиленград. Именно 16 годишната Димитрина Георгиева спечели жребия и ще представлява региона на Бадминтон. Мариана остана резерва.

Организацията „Спешъл Олимпикс“ е създанена през 60-те години на миналия век от съпругата на американския президент Джон кенеди, Жаклин, и цели интеграцията на децата с увреждания по света. Организираните спортни игри привличат представители на десетки държави от целия свят.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини