От х:

Днес в x:

3 °C

Чиновници отказват деца от международни игри

Жребият бе измежду две деца. В присъствието на нотариус бе изтеглена свиленградчанката Димитрина

Типично чиновнически мераци отказаха 9 хасковски деца от участие в международните игри за деца с увреждания „Спешъл Олимпикс“. Днес трябваше да бъде изтеглен жребият за хасковския представител на игрите които ще се проведат през септември във Варшава.

Изискванията- момиче, на поне 16 години, бе покрито от 9 възпитаника на хасковския ресурсен център. Оказа се обаче, че българските представители на „Спешъл Олимпикс“ не са предвидили място за ресурсен учител или за родител на детето. Тъй като игрите продължават 8 дни-от 18-ти до 24-ти септември, родителите съвсем резонно се възпротивили децата им да бъдат без придружител за толкова дълго време. Категоричен отказ дали родителите и на Юммю Халил, която миналата година спечели медал от игрите на „Спешъл Олимпикс в Шанхай. Причината за твърдото нежелание е, че учениците имат различни диагнози, като повечето са с умствени или сензорни нарушения. Отговорът на „Спешъл олимпикс“ бил, че техни хора ще надзирават детето. Това били служители от българското представителство на организацията.

„ Те не го познават. Дори и да са медицински лица, за което нямаме гаранция, те не са запознати с диагноза и лечение“, категорични са родителите.

В крайна сметка, след лични молби от директорът на хасковския ресурсен център Светла Йотова, родителите на Мариана Станева от Хасково склонили да я пуснат. За да може все пак да има жребий, свой възпитаник е изпратило и помощното училище в Свиленград. Именно 16 годишната Димитрина Георгиева спечели жребия и ще представлява региона на Бадминтон. Мариана остана резерва.

Организацията „Спешъл Олимпикс“ е създанена през 60-те години на миналия век от съпругата на американския президент Джон кенеди, Жаклин, и цели интеграцията на децата с увреждания по света. Организираните спортни игри привличат представители на десетки държави от целия свят.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020

Случаен виц

Последни новини