От х:

Днес в x:

Компаниите стават все по-големи клиенти на електромобили

Регистрациите в България на нови и използвани електрически автомобили през 2023 г. са 5179, с което всички EVs в страната достигнаха над 11 хил. Според данните на КАТ към началото на март те вече са 12 497, или над хиляда нови за два месеца. Най-вероятно поради разминавания в данните на Пътна полиция и отделните представителства на марките в страната за най-продаван нов електромобил бяха спрягани Model Y на Tesla и Spring на Dacia, като разликата е под 10 броя. За развитието на електрическата мобилност в страната оказват влияние основно автомобилите, купени от физически лица, които ги използват за лични цели. Обаче прави впечатление фактът, че все повече компании купуват електромобили, с които да подменят или допълнят автопарка си.

Според основните вносители в България тенденция за растеж на търсенето на служебните електоромобили има и следва общата на пазара на e-коли, макар все още той да е малък процент от общите продажби на автомобили. Очакванията им са все пак той да се развива, макар и с бавни темпове. Това, което би спомогнало за ускорението му, според тях са евентуалните държавни политики и субсидии за подмяна на автопарка в страната по примера на съседна Румъния.

Лидерът

"Електромобилите са най-бързо разрастващият се сегмент през последната година. Съвсем естествено е тази тенденция да се пренесе и по отношение на корпоративния автопарк. На фона на общите продажби обаче те все още остават малък процент и предпочитани са конвенционалните версии", разказа за "Капитал" Емил Гърнев, търговски директор на "Кеос София" - официален вносител на Renault и Dacia в страната.

По данните на компанията Dacia Spring е абсолютен лидер сред електромобилите на българския пазар, като моделът оглавява продажбите в сегмента за последните две години. През 2023 г. са продадени 315 броя, или 65% увеличение спрямо година по-рано. При двата предлагани в страната електрически модела на Renault - Megane E-tech electric и Zoe, регистрациите са съответно 88 и 44.

"Нуждата от достъпен, удобен и екологично чист транспорт мотивира корпоративните ни клиенти да предпочетат електрически автомобили. Профилът на компаниите, които избират електрически превозни средства е различен - има както международни клиенти, така и български", обясни Гърнев защо компании като Spark и "Виваком" избират електромобили за автопарка си.

От Франция с любов

През 2023 г. "Ес еф ей аутомотив" (дъщерно дружество на "София Франс Ауто") e реализирало общо 404 продажби на напълно електрически коли, което представлява 15.7% дял от пазара на EVs в България. Водещи модели са Peugeot Е-208, следван от Opel Corsa Electric (и от двата модела Spark прибави по 100 към автопарка си в страната), Opel Mokka Electric и Citroen E-C4.

Други компании, които са се сдобили с електромобили през последната година, са БТА, Top Rent-a-car, ProCredit Bank и GOeGO. Според Вихрен Горанчев, бранд директор на Opel в "Ес еф ей аутомотив", в действителност има тенденция юридически лица да подменят автопарка си с е-коли и обясни, че все повече големи фирми "прилагат програми за намаляване на въглеродния отпечатък от техния автопарк, като си поставят цел за поетапно заменяне на автомобилите, задвижвани с двигател с вътрешно горене, с по-екологични - електрически или plug-in хибриди".

През следващите 5 години се очаква бурно развитие на зарядната инфраструктура и стабилизиране, дори и постепенно намаление на цените на електрическите автомобили, което неминуемо ще доведе до още по-значителен ръст на пазара на електромобили.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини