От х:

Днес в x:

Арда, Марица и Тунджа са критично високи

Оперативното звено за управление на водите в извънредни ситуации алармира областните управители и кметовете, че нивата на реките Арда, Марица и Тунджа в долните им течения са критично високи, информират от МОСВ.

Ситуацията през следващите дни ще доведе до ново критично повишаване на нивата на реките главно в Рило-Родопската област и в югоизточните райони.

За периода от 1952 година до сега само веднъж – през 1955 година, е наблюдавано по-голямо водно количество на Тунджа при Елхово от регистрираното вчера.

Според дежурните хидролози на НИМХ хидрологичната обстановка в югоизточната част от страната остава усложнена.

Очакват се нови валежи и интензивно снеготопене.

През последните 24 часа критично високи води преминаха по реките Арда, Тунджа и Марица в долните течения, както и по река Камчия.

Нивата на югоизточните реки Айтоска, Факийска и Ропотамо се понижиха.

МОСВ разпространи указания до 26 февруари включително общинските язовири да се източват чрез облекчителните им съоръжения, да се осигури свободен обем от поне 25% за поемане на високата вълна в язовирите, а ако това е невъзможно – да се осигури дежурство за предупреждение при преливане.

Изпратени са писма до "Язовири и каскади”, Напоителни системи и съответните ВиК за провеждане на високите води през хидротехническите съоръжения, които стопанисват.

Гърция и Турция са уведомени, че нивата на границата са критични и през следващите три дни се очакват нови повишения на тези нива.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини