От х:

Днес в x:

Петима гранични полицаи са наказани за прилагане на сила при спиране нелегални мигранти да преминат границата ни

    Спад от 70 % на опитите да бъде премината нелегално българо-турската граница спрямо миналата година, отчитат от МВР. Данните изнесе на граничния пункт „Капитан Андреево“ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

    Вътрешният министър съобщи още, че има наказани петима служители на Гранична полиция за силови действия спрямо нелегални, които се опитват незаконно да преминат през българската граница. Те са получили административни наказания, няма уволнени. През 2023 година тези случаи са редки, спрямо предходните години, обобщи министър Калинов.

    Заедно с изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана-Фронтекс -Ханс Лейтенс двамата направиха оглед на пункта за работата на службите. Ханс Лейтенс е на  посещение в България от 28 февруари по покана на МВР министъра. Това е неговото първо посещение у нас. Разговорите, които се водят, са в посока набелязване на взаимодействия и конкретни мерки за работа, обясни министър Стоянов. Повече служители на Фронтекс ще бъдат позиционирани по българската и сръбската граница, посочи той.

    Министърът каза още, че е получена висока оценка от изпълнителния директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана за постигнатите от страната ни резултати в борбата с нелегалната миграция. Директорът на Фронтекс е изразил пълна подкрепа за приемането на България в Шенгенското пространство и по сухопътна граница до края на 2024 година, е станало ясно при разговорите по-рано, посочи Калин Стоянов.

    "България е с много важна за роля в охрана на външната граница на Европейския съюз. Спазването на човешките права е много важно, защото пазим не само границите, но и европейските ценности", каза Ханс Лейтенс. Той посочи, че от страна на Фронтекс ще бъдат изпратени още служители по българо-турската граница, както е било поискано от страната ни. Общо с три пъти ще бъде увеличена бройката на служителите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана у нас и числеността им ще стане между 500 и 600 по българските граници. Сред тях ще има и специалисти по спазване на човешките правата. Още от 20 март това ще се случи. Водят се разговори и за осигуряване на допълнително техническо оборудване и автомобили. 

    Ханс Лейтенс декларира отново твърда подкрепа за влизането на страната ни в Шенгенското пространство и по суша.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ед
      Едно голямо Благодаря
      34 0
      12:46, 29 фев 2024
      за петимата полицаи, които са приложили сила, за да ни защитят от мигрантите. Аз разказах пред лекарската комисия, че състоянието ми рязко се влошава, че вече виждам реални мъже в заключен, паркиран от часове автомобил. Решенията винаги се вземат в полза на мигрантите. Има много потърпевши лица от мигрантската напаст.
    • 2
      Bl
      Blessings
      33 0
      12:51, 29 фев 2024
      Нима очаквате от полицаите да се разхождат с вазелин в джобовете и да галят с перце престъпниците? Наказани са заради раболепните им шефове, със задни части наведени на запад. По този начин не се печели уважение сред подчинените ви и със сигурност са наясно, че сте дупе давци.
    • 3
      No
      Nostradamus
      11 -1
      19:06, 29 фев 2024
      Преди 10-ти нелегалните имигранти щяха да си оставят кокалите на браздата, а граничарите щяха да бъдат наградени. Сега сме разграден двор.
      Бог да пази България!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини