От х:

Днес в x:

Депутат моли за прошка на Сирни заговезни

Иво Димов водеше масирана група политици в село Крепост

Депутатът на ГЕРБ от хасковския многомандатен избирателен район Иво Димов помоли за прошка избирателите си от димитровградското село Крепост, на днешния празник Сирни Заговезни. По традиция на този ден по-младите искат прошка от по възрастните и целуват ръка. „То ние политиците сме си грешни и когато и да искаме прошка все ще е навреме” чистосърдечно си призна Иво Димов. Като част от изкуплението пред избирателите, Димов захвърли чадъра и се хвана на хорото под дъжда. Кръшният народен танц обиколяше повече от част грандиозния огън запален в центъра на Крепост. Заедно с него бяха пристигнали съветници от общински съвет Димитровград, начело с председателя си Катя Чалъкова, представители на общинската администрация, политици от ГЕРБ и общественици. Други не бяха чути да поискат прошка.

Село Крепост се слави с традициите си на Сирни Заговезни. Като част от тях, бяха и традиционните ритуали-прескачане на огъня и замерване с чавги. Последните са вид дървени стрелички, които се закрепват за пръчки и се изтрелват запалени след удар по друга прчка. По обичая, с тези неща момците замервали момите. Момата до която падне чавгата разбира по вида и изработката, кой момък я харесва.

Първия залп на запалени чавги в дъжда уцели групата репортери. Освен, че бяха предимно мъже, мокрите блюстители на свободното слово провалиха снимките си. Обстрелът с чавги продължи едва след заминаването на фотографите. Проливния дъжд в Крепост елиминираше традиционната опасност от пожари.

Г.Христов

Въпреки дъжда, огънят в Крепост горя часове наред
Чавгите и момците със злополучен мерник
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини