От х:

Днес в x:

Мартеничките с нови цени и в изобилие

    Тази година на традиционния мартенски базар, който вече отвори в центъра на Хасково, най-масово купуваните мартенички са с нови цени. Десет броя в пакет, които струваха предходната година по 1,50 лв., сега вече са по 2 лева. Търговците обясняват, че това се дължи на поскъпването на материалите. Мартениците те изработват цяла година, за да предложат разнообразие. Топчетата и фигурките, които влагат, се купуват на килограм и пристигат от Китай. Още в края на миналата пролет пазарът за ръкоделията е започнал и то с нови цени.
    Иначе разнообразието, което се предлага и през тази година действително е голямо-от традиционните Пижо и Пенда до мартенички за ръка и медальони.
    Вече има и купувачи. Първи предимно избират хората, които пътуват към чужбина или купуват, за да изпратят мартенички преди 1 март на своите близки извън пределите на страната. Сред първите купувачи при отварянето на базара беше семейство, което живее в Турция. Съпрузите купиха мартенички за внуците и за цялата рода. Разказаха, че всички чакат с нетърпения мартенските си подаръци от България. 
    Мартенският базар е разположен на няколко позиции в централната градска част. На площад “Атлантически“ са някои от масите. На площад “Свобода” са позиционирани къщичките, в които се продават мартеници, изработени от членове на Регионалната занаятчийска камара в Хасково.  В една от тях ръкоделията си предлага Йорданка. 25 години тя предлага мартенички ръчна изработка. Една от най-красивите на пазара изобщо е също нейна-огромни Пижо и Пенда от вълна. Мартеницата, която може да краси всеки офис или търговска сграда, е на цена 80 лева.
    Тази година отново са на мода мартениците с черешки от вълна, предлагат се и седефени детелини, нанизани на бял и червен конец за ръка за по два лева.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини