От х:

Днес в x:

Фермери заплашват да блокират безсрочно Париж от днес

    Земеделските протести ескалират и в Белгия

    Организации, представляващи френските фермери, заплашиха да блокират Париж за неограничен период от време от ранния следобед днес в подкрепа на исканията си за по-добри условия на труд и живот, предаде БТА.

    Съюзът на младите фермери и организацията, която представлява селскостопанските съюзи на местно ниво, заявиха, че блокадата ще започне в 14:00 часа местно време и всички основни пътища към френската столица ще бъдат затворени. Двата съюза представляват мнозинството от френските фермери.

    Фермери от департамента Лот е Гарон в Югозападна Франция планират да блокират Ранжис - огромен пазар за търговия на едро с хранителни продукти, намиращ се на около 13 километра южно от Париж.

    Миналия петък френският премиер Габриел Атал обяви големи отстъпки за земеделските производители на фона на продължаващите от дни протести. Той каза, че ще бъде оттеглено увеличението на данъка за дизеловото гориво за селскостопански нужди, ще бъде предоставена спешна помощ на стойност 100 милиона евро за фермерите, засегнати от бури и ще бъде организирана помощ за винопроизводителите, страдащи от свръхпроизводство.

    Редица разпоредби и процедури също ще бъдат опростени с незабавно действие. „Франция е селскостопанска сила и страна, която обича своите земеделски производители“, заяви Атал по време на посещение във ферма близо до испанската граница. „Ние не искаме да зависим от други за нашата храна“, добави той.

    Днес Атал каза, че правителството обмисля да предостави още помощ за фермерите, предаде Ройтерс. „Ще разгледаме всички други мерки, които можем да предприемем по отношение на тези аспекти на нелоялна конкуренция“, заяви Атал пред репортери.

    Ескалират и протестите в Белгия

    Земеделци блокираха тази сутрин пътища, като част от тракторите достигнаха Брюксел. Това предизвика гигантски задръствания по основни булеварди и част от околовръстния път. Земеделците са недоволни от ниските изкупни цени на своята стока и тежката бюрокрация, с която се налага да се справят всеки месец, за да се отчетат пред властите и да получат помощи. Те възразяват също срещу някои европейски ограничения в земеделието, свързани с опазването на околната среда, както и срещу подготвяното търговско споразумение между ЕС и страните от Латинска Америка. Протестите в Белгия започнаха в петък миналата седмица. Медиите съобщават, че вчера се е стигнало до ръкопашен бой между протестиращи и гражданин, който не е успял с автомобила си да премине през една от многобройните пътни блокади в южната част на страната.

    Земеделски производители от други европейски страни, включително Германия и Полша, също организираха протести, като заявиха, че Европейският съюз не прави достатъчно, за да ги защити от по-евтиното производство в други страни.

     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини