От х:

Днес в x:

КЕВР оправда цената на водата с „незаобиколими фактори“

„Незаобиколими фактори“, като инвестициите на ВиК дружествата и повишаването на заплатите на техните служители, са причините, които председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов изтъкна днес пред депутатите за ръста в цената на водата. Той беше повикан в парламента по инициатива на ПП-ДБ, за да даде обяснение за ценовия скок.

В бизнес плановете на дружествата се залага постепенно нарастване на средствата за инвестиции, а заплатите трябва ежегодно да се увеличават с 15 процента. Иванов напомни и за отражението, което дава инфлацията. В защита на КЕВР той изтъкна, че регулаторът прави оценки на дружествата дали са изпълнили своите инвестиционни намерения, които се финансират чрез цената на водата. Така комисията е открила, че 22 дружества не са направили планираните инвестиции и това е било отразено в цената на водата през отминалата година за тези конкретни дружества. Иванов се оплака, че за ВиК дружествата няма лицензионен режим, за какъвто КЕВР е настоявала, и затова регулаторът няма достатъчно сила да ги санкционира, когато е необходимо.

На депутатските критики, че цените растат, а качеството на услугите не се подобрява, шефът на КЕВР отвърна, че направените инвестиции в сектора са 267 милиона лева, а необходимите са 11 милиарда. „Не може с такива средства да се осъществи тази революционна промяна в качеството на обслужването, за която се настоява публично“, каза той.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини