От х:

Днес в x:

Коли-зомбита - как се продават отдавна спрени от производство модели?

Някои превозни средства отказват да умрат, като продължават да се показват в класациите за продажби години след спирането им. Отделни бройки от тези модели все още са на разположение на дилърите на съответните марки, като пример за това е Lexus LFA, от който бяха произведени 500 бройки през периода 2010-2012 г. Интересът към него беше огромен, но въпреки това някои от колите прекараха дълги години в дилърствата.

Затова е интересно да се разбере как се справят автомобили, чието производство е спряло преди години. В САЩ такива коли се наричат „зомбита", а пример за това е Dodge Viper, който се завърна на конвейера през 2013 и се произвеждаше до 2017 г. Оказва се, че през миналата година от американската спортна кола са продадени 2 бройки, което е два пъти по-малко от 2020 и 2021 г.

По подобен начин се представя Jeep Patriot, последната бройка от който е слязла от конвейера през 2016 г. Един клиент си е купил компактния кросоувър през миналата година, което е със 75% по-малко от 2022 г., когато четирима души са седнали зад волана на нов Patriot.


Jeep Patriot


В списъка попада и Chrysler 200 с 4 продажби през 2023 г., което е два пъти повече от 2022 г. И този модел е спрян от производство още през 2016 г., като той не е единственият такъв автомобил на американската марка. Миниванът Town & Country отчете две продажби за 2023 г. (срещу нито една през 2022), което е доста странно, като се има предвид, чеп производството му е спряло през 2016 г.

Dodge влиза в тази класация с още един модел - Dart, който има три продажби през 2023 г. Това е с една повече от 2022 г, като последната бройка от седана слезе от конвейера на завода в Илинойс през 2016 г.


Acura NSX


Съвсем скоро в „зомби" ще се превърне и Acura NSX. Суперколата, позната още като Honda NSX за пазарите извън САЩ, беше спряна от производство през ноември 2022 г. Тогава беше обявено, че тиражът е изчерпан и всички бройка са разпродадени. Оказва се обаче, че не е точно така. През 2023 г. са реализирани 5 коли от модела, а в момента при дилърите на Acura има поне още три. Една от тях е във версията Type S, която струва 349 000 долара.

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини