От х:

Днес в x:

Какво предстои в Космоса през 2024 г.

Тази година се очаква поредната порция от мисии в рамките на американската "Артемида" за достигането до Луната. Избраните вече четирима астронавти ще обиколят Луната в 10-дневна мисия. Те ще тестват най-новия лунен космически кораб на НАСА, наречен "Орион". Има вероятност обаче тези тестове да бъда отложени за 2025 г., ако скафандрите и кислородното оборудване не са готови.

През годината две отделни мисии на НАСА ще търсят вода на Луната. Първата ще търси вода на базата на летливи вещества на Южния полюс. Друга мисия ще проучва водата от орбита. 

Очаква се Китай да донесе почва от далечната страна на Луната. 

Японската космическа агенция пък ще започне роботизирана мисия за наблюдение на "Фобос" и "Деймос" около Марс. Мисията ще е тригодишна, като се очаква роботът дори да кацне на "Фобос", да вземе проби и да се върне на Земята. 

"Хера" на Европейската космическа агенция поема към астероидната система Дидимос-Диморфос. Космическият апарат трябва да анализира физическите свойства на астероидите.

НАСА ще изстреля и "Европа Клипър". Тя ще изследва ледовете на най-големите луни на Юпитер – „Европа“. Учените казват, че под повърхността има солен океан, съдържащ над два пъти повече вода, отколкото всички океани на планетата ни, взети заедно.

В земен план през 24-та ще има две слънчеви и две лунни затъмнения. Пълно слънчево на 8 април и пръстеновидно на 2 октомври. Лунните 25 март и частично на 18 септември. От България ще може да се наблюдава това на 18 септември.  

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини