От х:

Днес в x:

По-ниски сметки: Как да пестим ток през зимата?

Зима е и макар че все още е ноември, вече има много сняг и е студено. Температурите започнаха и все по-често да падат под 0 градуса. Хората избират различни методи за отопление, но преобладаващата част от тях са свързани с ползването на ток. Като цяло зимните месеци и по-ниските температури са предпоставка за по-висока консумация на електроенергия за всяко нещо от бита. А съвсем скоро тя ще се удвои с наближаващите празници, почивни дни, повече време у дома и посрещане на близки на трапезата.

За да не се стига до шокиращи сметки и трудности, а и да помагаме на природата да диша - на фона на глобалното затопляне и все по-голяма консумация, от Dariknews.bg потърсихме за вас полезни начини за това как бързо, лесно и ефикасно да пестим електроенергия, а и безопасно да я използваме у дома и на работното място.

Отопление у дома

За да затоплите ефикасно помещение, отоплителните тела трябва да са поставени на подходящо място в стаята. Прозорците трябва да се отварят напълно за кратко време. Продължително притворени прозорци пропускат много топлина навън и малко свеж въздух вътре. През нощта температурите на отоплителните уреди трябва леко да бъдат понижени, като помещенията не бива да се охлаждат напълно. Прозорците и вратите трябва да са уплътнени добре, посочват от Енерго-Про.

На светло или на тъмно

Препоръчително е използването на енергоспестяващи осветителни тела. Така например една енергоспестяваща лампа с мощност 20 W доставя същото количество светлина като лампа с нажежаема жичка с мощност 100 W. Не забравяйте - честото включване и изключване скъсява експлоатационния период на енергоспестяващата лампа.

Домашни електроуреди

Най-разпространеният метод е да не оставяме електроуред включен без необходимост. Не бива в стая, в която няма никого, да светят лампи, да има включен телевизор и т.н. Също така трябва да се използват само изправни електроуреди. Никой електроуред не оползотворява изцяло консумираната електроенергия. Когато през съединителните проводници и през проводниците на даден консуматор протича ток, в тях се отделя топлина. Ако консуматорът не е нагревател, смятаме тази енергия за загубена, защото не се използва. Затова важно правило за пестене на енергия е да използваме уреди с по-висок енергиен клас, защото колкото по-висок е енергийният клас, толкова по-икономичен е уредът. Използвайте мощните консуматори предимно нощем, когато електроенергията е по-евтина, посочват в своето електронно издание пестене и безопасно използване на електроенергия от e-prosveta.bg

Телевизор

Подмяната на стари телевизори с нови води до спестяване на електроенергия с до 80%. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа (работен режим Stand-By) годишно около 150 kWh електроенергия. Спрямо тях новите уреди консумират значително по-малко електроенергия. Изключвайте телевизора и радиото когато не ги използвате. Така спестявате пари, допълват от Енерго-Про.

Фурна, котлони и готварски уреди

Фурната да се нагрява предварително само в извънредни случаи.

Топлината се предава оптимално, когато диаметърът на котлона съответства на диаметъра на съда, сложен върху него. Изключвайте котлоните преди края на времето на кипене и ползвайте остатъчната топлина.

За затопляне и кипване на порции до 400 г на микровълната фурна й е необходимо по-малко време от котлона.

При пържене на месо за кратко време трябва да се използва тиган. Използването на специалните съдове за месо, поставени в микровълнова фурна, ще излезе по-скъпо, тъй като специалната посуда трябва да се нагрее осем до десет минути при пълна мощност.

Приготвянето на кафе в кафе-машина е с 50% по-евтино, отколкото кипване на вода на котлон.

Използването на фритюрник вместо електрическа печка спестява до 25% енергия.

При варенето на яйца е по-добре да се използва електрическа яйцеварка, с която, в сравнение с тенджерата, ще спестите до 50% електроенергия.

Печенето на филийките с тостер също се оказва енергоспестяващо (с около 70%) в сравнение с фурната.

Хладилник и фризер

Хладилниците и фризерите не трябва да се намират в непосредствена близост до печка или отоплителен уред. В неотоплени помещения с добра вентилация имате най-ниската консумация на електричество, обясняват от Енерго-Про.

При стационарни уреди и уреди с долна част трябва да държите вентилационната решетка свободна, за да може отделената от уреда топлина да бъде отведена бързо.

Трябва да се внимава за оптимална температура на складовете в охладителните уреди (в хладилника 7° C са достатъчни, във фризера – минус 18° C).

Хранителните продукти трябва да се охлаждат и замразяват само правилно опаковани.
Включването на степен охлаждане „Супер“ трябва да става само ако се охлаждат големи количества. Дефектните врати трябва да се сменят веднага. Редовното размразяване е енергоспестяващо.

Пералня, сушилня и съдомиялна

За леко замърсени чинии е достатъчно използването на спестяващата или кратката програма.

За нормално замърсено бяло пране трябва да бъде избрана енергоспестяващата програма, или 60° C температура на пране. Предварителното пране е необходимо само за силно замърсени дрехи.

Ако имате по-дребни неща за отделно изпиране, изберете кратката програма, но внимавайте: при използване на кратката програма се консумира два пъти повече електроенергия и вода, отколкото ако се използва веднъж нормалната програма.

Преди да преместите цялото изпрано пране в сушилнята, оставете го да се завърти добре в центрофугата (по възможност на 1200 оборота, но минимум 800 оборота на минута).

Сложете цялото пране в сушилнята. Ако сложите цялото количество пране на два пъти в сушилнята, ще консумирате около 30% повече електроенергия.

След всяко сушене почиствайте въздушния филтър (сито за прахообразна маса), за да предотвратите удължаване на времето за сушене.

Душ

Ползването на душ е по-препоръчително от ползването на вана. За една пълна вана (140–180 литра) е необходима около три пъти повече енергия, отколкото за вземането на един петминутен душ. Вземането на душ вместо вана спестява седмично и около 1500 литра питейна вода.

Като цяло подмяната на прозоречните системи, дограми, електрическата инсталация, ВиК инсталацията повишават енергийната ефективност на една сграда и съответно и на жилищата в нея, посочват специалистите.

Санирането, пък, допринася за удължаване живота на жилището, като запазва основните функции на сградата и повишава нейния експлоатационен период. Сградата става по-устойчива на външни влияния, по-комфортнa и приятнa за живеене. Подобрява се екологичната среда за живеене, намаляват се вредните емисии. Санирането допринася за повишаване на иконимическата ефективност, като разходите за топло и електроенергия намаляват в значителна степен.

За да избегнете токови удари при работа с електроуреди в дома, е нужно да спазвате няколко основни правила: Първо, проводниците, с които уредите се свързват към електрическата мрежа, трябва да бъдат покрити с изолиращ материал. Не изполвайте уреда, ако изолацията му е повредена. Не използвайте електрически уреди, когато сте в банята! Чешмяната вода е добър проводник на електричен ток. Електрическите уреди с метален корпус – перални, печки, бойлери, трябва да бъдат свързани към електрическата мрежа чрез контакт тип „шуко“. Посредством страничните метални пластинки на контакта „шуко“ корпусът на уреда е свързан към земята. Тогава, ако докоснете корпуса, токът няма да протече по вашето тяло, защото през контакта се отвежда към земята. Повече може да прочете на web.e-prosveta.bg

Попитахме за мнение и читатели на Dariknews.bg какви методи използват те, за да пестят електроенергия у дома. 

"Когато жена ми е заета или я няма вкъщи, не пускам миялната, а мия на ръка. Използвам електроуреди, клас минимум А+, както и максимално естествената слънчева светлина", посочва Димитър от София и шеговито добавя: " А за салатата пека чушки само на нощна тарифа, след 23:00 ч."

"Редовно размразявам хладилника, за да поддържам производителността му възможно най-висока. Електрическата кана, пък, често я почиствам от котления камък, за да работи възможно най-ефективно", споделя Александра от Сливен. 

"Изключвам батериите и щепселите, когато не ги използвам, това е много ефикасно според мен", препоръчва Иван. 

"Чувала съм, че използването на тенджера под налягане, когато е възможно, може да спести до петдесет процента електроенергия", допълва Мира, която е майка на три деца и домакиня. Когато е възможно, използва външен простор, за да намали ползването на сушилня.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини