От х:

Днес в x:

Изкуствен интелект открива антибиотична резистентност за минути

Научно изследване показа, че изкуственият интелект може да открие антибиотичната резистентност в рамките на 30 минути, съобщи сайтът Phys.org.

Учени, работещи по програмата за антимикробната резистентност на университета в Оксфорд, съобщиха за нов бърз тест, който може да даде резултат до 30 минути. Изследването е публикувано в сп. "Къмюникейшънс байолъджи".

Научният екип е използвал флуоресцентна микроскопия и изкуствен интелект (ИИ). Този модел разчита на анализ на изображенията на бактериалните клетки и откриването на структурни промени, които могат да настъпят в тях при лечение с антибиотици.

Антибиотиците, които спират растежа на бактериалните клетки, променят начина, по който клетките изглеждат под микроскоп, и засягат клетъчни структури като бактериалната хромозома. Подходът, основан на ИИ, открива тези промени надеждно и бързо. Ако обаче клетката е резистентна, промените, които търсим, отсъстват. Именно това е начинът, по който ИИ открива явлението антибиотична резистентност, коментира Ахилеф Капанидис, професор по биологична физика и директор на Програмата за тестване на антимикробна резистентност.

Учените са тествали изолати на ешерихия коли с различна степен на резистентност към антибиотика ципрофлоксацин. Изкуственият интелект е успял да открие резистентността поне 10 пъти по-бързо в сравнение с установените клинични методи.

Екипът се надява да развива своя метод, включващ ИИ, така че да стане по-подходящ за клинична употреба, както и да адаптира използването за различни видове антибиотици и бактерии.

Според проект за изследване на антибиотичната резистентност в световен мащаб през 2019 г. близо 1,3 млн. души са починали вследствие на това явление.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини