От х:

Днес в x:

Разследват бразилски съдия, използвал изкуствен интелект за съдебно решение

Бразилските власти потвърдиха, че разследват федерален съдия, който е използвал помощта на изкуствен интелект, за да напише съдебно решение. В решението обаче е имало юридически грешки и неистинска информация, съобщава Франс прес.

Според властите това е първият подобен случай в страната.

Националният съвет по правосъдие, органът за надзор на съдилищата в страната, извика съдия Джеферсън Родригес, за да му поиска обяснения как е стигнал до публикуването на решение, пълно с правни грешки и измислици, формулирано от онлайн инструмента за изкуствен интелект ChatGPT.

В решението на Родригес, който е съдия в северния щат Акре, са били включи неверни правни прецеденти и подробности за предишни съдебни дела, като освен това са били приписани неистински минали решения на Върховния съд.

Съдията заяви пред надзорния орган, че решението е написано от "доверен съветник", с помощта на изкуствен интелект. Родригес обяви случая за "обикновена грешка". По думите му той е бил претоварен с работа, като заради това е делегирал писането на решението.

Органът за надзор дава на Родригес 15 дни, за да предостави допълнителни обяснения. Оттам казват още, че все повече съдии разчитат на AI. Понастоящем в Бразилия няма закони, които да регулират подобни практики.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини