От х:

Днес в x:

Климатичните промени застрашават производството на бира в Европа

Климатичните промени през следващите години все повече ще засягат производителите на хмел в основните европейските региони, където се отглежда културата, предаде ДПА, позовавайки се изследване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс". 

Резултатите от него показват, че както количеството събран хмел, така и съдържанието на алфа киселина, която е от решаващо значение за горчивия вкус на бирата, средно ще бъдат значително по-ниски в сравнение с миналото.

Международният екип, направил изследването, отправя призив за "незабавни мерки за адаптиране". Изследователите освен това смятат, че са необходими по-големи площи за отглеждане.

Петте региона, които е обхванало изследването,  включват три града в Южна Германия, както и два района в Чешката република и Словения.

Авторите му очакват една трета по-малко алфа киселина на хектар обработваеми площи от 2021 до 2050 г. в сравнение с добивите от 1989 до 2018 г.

В Халертау - водещият европейски регион за отглеждане на хмел, се очаква нивата на киселината да спаднат с почти 40 процента.

Екипът, ръководен от Мартин Моgни от Чешката академия на науките в Бърно, отбеляза, че значителни спадове вече са наблюдавани при последните реколти.

Изследователите обясняват това най-вече с повишените температури и по-малкото количество валежи. 

Въпреки че изследването отчасти е критикувано от местните експерти по хмел, някои от тях са забелязали промяната в алфа киселината. 

Томас Райзер, управляващ директор на най-големия търговец на хмел в света Barth-Haas споделя убеждението си, че новите сортове и методи на отглеждане ще направят възможно Южна Германия да запази конкурентоспособността си в тази сфера. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини