От х:

Днес в x:

2 500 лв. глоба за укрити билки

В края на месеца изтича срокът за подаване на годишната справка за изкупените, реализирани и останали количества билки през миналата година, съобщиха от РИОСВ Хасково. Такава информация трябва да предоставят собствениците на заготвителни пунктове, на складовете, търговци от фармацевтичната промишленост, които изкупуват билки и осъществяват дейността си на територията на областите Хасково и Кърджали.

След изтичането на този срок експертите от екоинспекцията ще предприемат проверки на пунктовете. Подалите невярна информация и неспазили срока търпят санкции. За тези нарушения в Закона за лечебните растения са предвидени глоби за физически лица до 1 000 лева. На юридически лица се налага имуществена санкция в размер до 2 500 лева.

Подадените в РИОСВ - Хасково справки за реализирани количества билки през последните две години показват, че в региона се събират най-много риган, чубрица, лайка, шипка и двата вида градински чай – салвия и гръцки, както лавандула и липа. Сред изкупуваните видове лечебни растения има и някои по-интересни видове като евкалипт, дафинов лист, канела и розмарин, използвани основно като подправки, както и кестени.

Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия или съхранение на билки, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения.

Haskovo.net

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини