От х:

Днес в x:

Задържаха мъж с наркотици за над 200 000 лв., шофирал дрогиран и без книжка

    38-годишен мъж е задържан за контрабанда на наркотици за 215 184 лева в лек автомобил БМВ, шофирайки дрогиран и без книжка.

    Райка Ески, който е с двойно гражданско – германско и иранско, е бил арестуван на 29 септември 2023 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ при влизане от Турция в България. При граничния контрол е установено, че той е издирван в Германия за трафик на наркотици и в тази връзка била издадена Европейска заповед за арест. Последвала е щателна митническа проверка в колата му, при която са открити 8,856 кг опиум в стените на хладилна чанта, както и 110 грама метамфетамин. Мъжът е бил тестван за наркотици, при което дрегерът отчел положителен резултат за амфетамин и метамфетамин. Той нямал шофьорска книжка.

    При разглеждане на мярката му за неотклонение в Окръжен съд – Хасково днес, Райка Ески заяви, че наркотикът бил за лична консумация, тъй като бил болен. Стана ясно, че страдал от онкологично заболяване. Каза, че купил дрогата от Иран. Заяви, че съжалява за случая.

    Прокурорът по делото Делчо Лавчев пледира обвиняемият да остане в ареста до започване на наказателното дело срещу него.

    Адвокатът Илия Бабаджанов поиска клиентът му да бъде освободен с мярка „парична гаранция“.

    Съдия Деляна Пейкова наложи на Райка Ески най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Магистратът прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че той е автор не деянията, за които е привлечен към наказателна отговорност. Освен това счете, че има опасност мъжът да се укрие и да извърши друго престъпление, предвид факта, че той няма адресна регистрация в България. По делото липсвали данни за това здравословното му състояние да е влошено.

    Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в 3-дневен срок. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 10 до 15 години затвор и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Съ
      Съдия
      11 -1
      00:28, 3 окт 2023
      На въжето! Както в Иран.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини