От х:

Днес в x:

В УНСС: Кандидатстване до дупка в електронен вариант

Доц д-р Веселка Павлова

Приемните изпити в УНСС вече ще се провеждат в електронен формат, съобщиха от хасковсккия център за дистанционно обучение към Университета за национално и световно стопанство. От това лято, всеки който желае да се обучава във ВУЗ-а, влиза в специално оборудвана компютърна зала, въвежда личните си данни и в рамките на 3 часа попълва тест от 80 въпроса. Кандидатстването става само в София, но в ден в който кандидата сам си избере. Нешо повече, кандидат-студента може да се явява неограничен брой пъти на изпит в рамките на приемната кампания, като ще му се вземе най високата оценка от положените изпити, уточни зам ректорът на хасковското УНСС доцент д-р Веселка Павлова. Желаещите да са в Хасково просто трябва да отбележат в документите си, че желаят да се обучават дистанционно за бакалаври именно в Хасково. „В Хасково вече няма филиал на УНСС. Ние сме част от УНСС просто обучението става дистанционно, чрез интернет. 1/3-та от часовете на нашите студенти са лице в лице с преподавателите, през останалото време се провеждат консултации по интернет”, изрично подчерта д-р Павлова, която за пореден път отхвърли съмненията в съществуването на учебното заведение в Хасково.

Компютърното кандидатстване се прави за първи път в страната. Целта е да се избегне масираното струпване на кандидати в 1 ден на 1 място. Така отпада необходимостта от наемане на зали, квестори и проверяващи. В момента, в който кандидатът попълни теста, той получава оценката си. Преценява дали му е достатъчна и кандидатства на ново. Разрешено му е да се явява на предварителните изпит,и които са на книжен формат. Принципът пак е същия-взима се по-високата оценка от електронното и „книжното” препитване. Естествено, за всеки нов изпит се плаща такса.” Не е висока, колкото 1 питие в дискотека” изясни този елемент доц. Павлова. Самата процедура за електронното кандидатстване е проста-сканира се личната карта, на тази база после се издава индивидуална компютърна карта с данните на кандидата. С нея той активира компютъра който му вади теста на екрана. Всеки кандидат получава различен тест и е невъзможно в залата да се преписва. Нещо повече, в нея могат да се държат изпити по различни предмети-история, литература, икономически науки.

Електронните сесии за кандидатите са през май и юни. На 20-ти юли се прави крайното класиране на приетите студенти.

За да съобщят добрата новина в Хасково пристигнаха хабилитирани преподаватели от университета майка

В Хасковското УНСС приемат документи за бакалаври от началото на февруари за 150 места в специалностите икономика и бизнес администрация. Предварителните изпити са от началото на март. Документи за магистратура се приемат от 27.01. Изпита е на 31-ви за 3 специалности. Семестриалната такса за бакалаври остава 144 лв, за магистри-900 лв.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини